Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kom van dat dak af

Vorige week heeft een jonge moeder in het dorp waar ik woon zelfmoord gepleegd door haar huurhuis in brand te steken. Haar twee kinderen had ze verdoofd, maar ze konden nog net gered worden door de brandweer. Zelf redde ze het niet, wat een beetje de bedoeling was.

Op mijn sympathie moeten zo’n mensen niet rekenen. Je moet geen onschuldige kinderen willen meenemen in de dood omdat je zelf het leven niet meer aan kan. En je moet ook andermans huis niet in brand steken als het je alleen om je eigen dood te doen is. Mensen die de stoel wegduwen nadat ze een touw rond hun nek gebonden hebben of een overdosis slaappillen nemen, die mag ik wel. Zeker als ze een afscheidsbriefje achterlaten. ‘Ik lig in bad, niet verschieten.’

Je hebt er die zich op de sporen leggen en wachten tot er een trein aan komt. Ook mijn soort mensen niet. Ze bezorgen de treinbestuurder het trauma van zijn leven en de passagiers uren vertraging, weeral.
Er zijn er ook die van gebouwen springen. Herman Brood. Nog vlug jezelf even de eeuwige roem in springen. Verwerpelijk. Je zal maar toevallig de gevel van het Hilton-hotel aan het bewonderen zijn, ploft er ineens een zanger-kunstschilder-pianist-acteur-dichter naast je neer. Of erger: op u neer. Twee doden in één klap. Egoïsten zijn het. Kan het hen wat schelen wie ze de dood mee in sleuren. Je hebt er ook die van de veertiende verdieping springen en niet dood zijn. Lachen. Een dubbele beenbreuk, gebroken ribben en een gebarsten schedel, dat wel. Maar dood? Nee. Daar liggen ze dan, op het gelijkvloers van het leven, te kermen, en even later in een ziekenhuisbed, te staren naar de vensterbank vol kaartjes met ‘spoedig herstel’ op. Van mij zullen ze nooit zo’n kaartje krijgen.

Schrijver: Johan De Smet, 27 februari 2011


Geplaatst in de categorie: afscheid

4.7 met 69 stemmen 434Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Eva
Datum:
27 februari 2011
Dan hebben wij het samen niet begrepen.
Naam:
Filip
Datum:
27 februari 2011
Tenminste iemand die de moed heeft om het onderwerp aan te raken en de juiste nuance legt, mooi contrast met de zelfingenomen en oninteressante episodes uit dagboeken die je hier soms leest...
Naam:
Ann
Datum:
27 februari 2011
Eva, je hebt waarschijnlijk de boodschap niet goed begrepen, het is geen pleidooi tegen zelfmoordenaars, maar tegen mensen die het nodig vinden om anderen mee te nemen in hun ongeluk... Wat inderdaad heel egoïstisch is (en zelfs misdadig) ten opzichte van mensen die er zelf niet voor kiezen.
Naam:
Eva
Datum:
27 februari 2011
Ik ben het met je eens dat je moet proberen om iemand anders van je zelfdoding en trauma te bezorgen.
Ik ben niet met je eens om mensen af te kraken. Waarschijnlijk ben je zelf nog nooit zo ver geweest. Wees blij, reken er op dat er meer moed bij komt kijken dan je vermoedt.
Meer dan jij nu opbrengt om er zo over te schrijven.
Naam:
J.de Groot
Datum:
27 februari 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Tegenhanger van verbeter de wereld...
Verlaat je de wereld,
begin, en blijf dan bij jezelf, en neem geen retour,
kies het juiste eindpunt.
Maar laat een ander zijn eigen weg en eindpunt zelf bepalen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)