Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Opvoedbewijs

Om postduiven te houden heb je een dikke vergunning nodig. Voordat je nattigheid voelt heb je al een zwemdiploma op zak. Iedereen vindt het logisch dat een bestuurder van een motorvoertuig een rijbewijs heeft. En hoeveel artsen heb je zonder tenminste drie bullen? Gek eigenlijk dat er voor de allerverantwoordelijkste menselijke actie geen opleiding bestaat.

Voor zoiets onnozels als het ophangen van een uithangbord moet je ontheffing aanvragen. Wil je als freelancer een stukje schrijven voor de krant dan heb je eerst een VAR verklaring van de belastingdienst nodig. Graag in tweevoud. Om ergens te mogen solliciteren wordt je doopceel gelicht en wordt je vrijwillige (ahum) medewerking verzocht om te checken of je een strafverleden hebt.

Alles van jou is bekend. Elke stap die je zet moet je verantwoorden. Telkens moet je een vergunning, vakdiploma, certificaat of oorkonde overleggen. Slechts een wind laten is nog geoorloofd. Niet lang meer want het verbod op wildplassen is netjes in de wet geregeld.

Des te eigenaardiger dat iedereen vrijelijk aan kinderen mag beginnen. En is het lieverdje eenmaal succesvol gehaald dan storten de ouders zich diplomaloos op Het Opvoeden. Wacht es effe? Hoe zit dat, staatssecretaris van jeugdzorg? Stelt opvoeden geen hoge eisen aan de opvoeder? Zou het niet wenselijk zijn de aspirant ouders eens even te vragen hoe ze ertegenaan kijken om zes keer per nacht een huilbaby te sussen? En een klein testje op stress te doen van tevoren? Mama moet toch wel beseffen dat een kindje ziek kan worden, of een moeilijk persoontje kan zijn. En we moeten voorkomen dat papa’s stoppen knappen en het krijsende lieverdje over de balustrade gooit.

Zou het niet raadzaam zijn om eerst eens te kijken naar de genetische erflast van de potentiële ouders? Bij zware stoornissen in de families is het wel zo handig om tenminste de vertrouwensarts in te lichten. Bezint eer ge begint. Is het voorts niet een pré, geachte staatssecretaris, om adoptie van kinderen uit Verweggistan moeilijker te maken dan het aannemen van een pleegkind uit eigen land? Die tienduizenden kinderen die wachten op een pleeggezin zijn er al. Dat kindje uit Verweggistan wordt misschien wel op bestelling aangemaakt.

Nee, het is niet ieders recht om een kind te hebben. We nemen geen kind voor onze eigen lol of om toe te geven aan ons ouderinstinct. We hebben de dure plicht om elke nieuwgeboren baby een zo goed mogelijk leven te bieden. Een kind dat thuis wordt mishandeld of, nog erger, in een of ander gezinsdrama wordt gekeeld – ziek worden we van dat soort nieuws. Dus als je wilt opvoeden opvoeder - prima, maar ga dan eerst maar eens je opvoedbewijs halen. Voor wat hoort wat.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 11 maart 2011


Geplaatst in de categorie: kinderen

4.1 met 33 stemmen 300Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)