Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gemeenste sport

Snooker is gemener dan een teamsport. Als je bij een teamsport verliest kun je tenminste troost zoeken bij je lotgenoten. Je kunt ook iemand van je eigen team verrot schelden vanwege een kapitale blunder. Niks aan de hand, beetje teambuilding en de volgende wedstrijd gewoon weer met z’n allen er tegen aan.
Sport je alleen, geef je jezelf de schuld, da’s makkelijk. Maar speel je tegen een ander, zoals bij golf en tennis, dan wordt het moeilijker. Gelukkig heb je altijd een tegenstander die je recht in de ogen kunt kijken. Iemand die je kunt verslaan op eigen kracht. Je hebt het helemaal zelf in de hand. En lukt het een keer niet, dan heb je domme pech, een blessure, of die ander was gewoon sterker.

Nee dan snooker, dat is andere koek. Stel dat je begint als alle ballen mooi in een driehoekje op die enorme groene tafel liggen. De eerste stoot is puur geluk. Dat kan dus ondanks al je talent, wilskracht en inventiviteit faliekant mis gaan. Dan moet je meteen naar de kant om in je eigen hoekje op een stoel lijdzaam af te wachten. Keiharde sport!
De tegenstander grijpt de kans die jij per ongeluk achter liet. Hij loopt soepel rond de tafel en is niet te beroerd om even z’n achterwerk naar je toe te draaien bij een nieuwe stoot. Ondertussen laat-ie de ene bal na de andere in de gaten verdwijnen. En jij zit daar maar. Je kunt niet eens een boek lezen of even weglopen. Je moet naar die tafel kijken, er is geen andere mogelijkheid.

Trek je een moedeloos, hopeloos of radeloos gezicht dan wordt dat ook nog eens genadeloos vastgelegd door de camera. Honderden mensen op de tribune kijken mee, klappen als de ander weer een mooie stoot aflevert en de partij af lijkt te maken.
Met wat geluk krijg je nog een kans. Dan legt de tegenstander de bal op een geniepige manier klaar voor je, zodat je er eigenlijks niks mee kunt. Je kunt alleen proberen net zo gemeen te zijn. Dat spel kan een hele tijd door gaan. Opstaan, linke bal spelen en weer zitten. Wreed!
Tot er eentje een fout maakt en de laatste ballen moeiteloos in het gat jenst.

En dat allemaal in een verwarmde, benauwde speelhal. Snooker ziet er onschuldig en een beetje suf uit, maar het is de hardste en gemeenste sport die ooit uitgevonden is.

Schrijver: Rob Chevallier, 21 maart 2011


Geplaatst in de categorie: sport

2.0 met 1 stemmen 155Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)