Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

OenLink

Soms zeggen politici met een zeer serieus gezicht erg domme dingen. Iemand die de taal niet kent, vermoedt dat hier een waarheid gezegd wordt. Jolande Sap had van de week zo’n moment. Ja, zei ze, wij van GroenLinks voeren een principiële politiek en we nemen verantwoordelijkheid.

Dat kan dus niet.

Wie principieel is, kan de verantwoordelijkheid niet nemen, want hij krijgt nooit een meerderheid. Dat zie je aan hun ondersteuning van de missie in Afghanistan. We gaan daar politieagenten opleiden in zes weken, nee, acht weken. Het is dus een principe van GroenLinks, dat politieagenten in acht en dus niet in zes weken moeten worden opgeleid.

Afghanen blijken namelijk ontzettend intelligent. Wat onze agenten jaren kost, de opleiding tot politie-agent, kunnen Afghanen in acht weken. Ze kunnen het niet in zes weken, volgens de principes van GroenLinks. Wel in acht.
Die twee weken is principieel. Als de opleiding zes weken doet is GroenLinks principieel tegen en als het acht weken duurt, zijn ze principieel voor. Ze bedrijven immers principiële politiek. En ze nemen verantwoordelijkheid. Niet voor zes weken, wel voor acht.

Maar wat als deze agenten, ondanks de directieven van GroenLinks, toch op talibaan gaan schieten, neemt de partij dan geen verantwoordelijkheid meer? Dan heeft ze de opleiding toegestaan, maar als ons kabinet vervolgens niet in staat blijkt deze agenten tot in lengte van dagen te volgen en te voorkomen dat ze gaan schieten, wat dan? Is GroenLinks dan niet meer verantwoordelijk?

En hoe zit het dan met de principes?

Schrijver: Jan R. Lunsing, 7 april 2011


Geplaatst in de categorie: politiek

3.7 met 9 stemmen 199Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)