Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ik durf niet meer met de bus

In Groningen en Drenthe is de OV-chipkaart ingevoerd. Ter informatie heeft iedereen een folder gekregen: de ov-chipkaart komt erbij.

Welnu, ik dacht, dat ga ik lezen en dan weet ik hoe het werkt. Maar ik werd steeds banger. Het is makkelijk, maar er zijn 16 bladzijden nodig om dat gemak uit te leggen. Het is eerlijk, oh ja? Betaalde ik vroeger dan te veel? Werd ik vroeger genept? En het is even wennen.

De folder staat vol blije mensen, bolletjes, blokjes en enge teksten: ik moet kiezen voor automatisch opladen. Ik kan niet meer op de kaart van een ander meereizen. Bij overstappen moet ik uit- en inchecken en wel binnen 35 minuten, want anders …
Ik moet kiezen tussen een persoonlijke of anonieme kaart, een reis kost 76 cent per kilometer behalve als ik een kind ben of oudere, en een persoonlijke kaart heb, dan krijg ik 34% korting, het instaptarief is 79 cent of 52 cent, de kilometerprijs is 8,3 cent, ik kan nog steeds een eurokaartje kopen en die kosten meer dan een euro, de strippenkaart gaat per 1 november verdwijnen en de dagkaart met reductie is al verdwenen, ik kan mijn saldo bekijken via internet als ik een persoonlijke kaart heb en een account heb aangemaakt (en een computer heb en een internettoegang) en als mijn persoonlijke kaart wordt gestolen of kwijt raakt, moet ik hem blokkeren en als ik een student ben, moet ik wel eerst een studentenreisrecht bij één van de ophaalpunten ophalen.
Gelukkig - voor studenten - is dat ze maar naar één van de ophaalpunten hoeven en niet naar meerdere, maar nog gelukkiger voor mij is dat ik geen student ben.

Oh ja, als ik van de ene trein naar de andere overstap hoef ik niet in- en uit te checken, behalve als ik van de NS naar Arriva of omgekeerd overstap. Ik moet dus wel op de logo’s van treinen gaan letten! En pas op: Arriva en NS hebben hun eigen paaltjes!

Nee. Het wordt me te ingewikkeld. Ik gooi de folder weg en pak de fiets wel.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 21 april 2011


Geplaatst in de categorie: reizen

3.9 met 8 stemmen 193Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)