Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Killen of berechten?

Ratko is de naam. Zelden zo’n toepasselijke voornaam gehoord als die van Mladic. Hij verstopte zich als een rat in de holen van de Servische onderwereld. Een schuilnaam en zijn oude vriendjes beschermden zijn identiteit. Maar de rat is aan zijn staart uit zijn hol gesleept.
Enkele weken geleden trokken Amerikaanse seals een andere vette rat uit zijn hol. Ze maakten er gelijk korte metten mee. Wat is beter: killen of berechten?

In 1995 hadden Nederlandse Dutchbatters een onmogelijke taak. Ze moesten van de VN een moslimenclave bewaken tegen de oprukkende Bosnisch-Servische troepen. Slechts bewapend met uzi’s waren ze kansloos tegen de artillerie en tanks van Mladic. De overste van Dutchbat, Karremans, vroeg de NAVO vergeefs om luchtsteun. Bevelvoerend generaal Mladic nam Srebrenica gemakkelijk in. Op tv opnames zien we hoe Mladic Karremans intimiderend ondervraagt: ‘heb je op mijn troepen laten schieten?’ We ruiken Karremans angst dwars door het scherm van de tv heen. We zien hoe Mladic de moslims toespreekt. ‘Er kan jullie niets gebeuren,’ zegt hij sussend. Zodra de vrouwen en kinderen zijn afgevoerd, laat hij alle 7800 mannen en jongens doodschieten.

Niet alleen de massamoord in Srebrenica heeft Mladic op zijn geweten. Ook is hij medeplichtig aan de genocide op tweehonderdduizend Bosnische burgers. In Sarajevo gaf hij opdracht aan Servische sluipschutters om vanaf de daken op burgers te schieten.

Vlak nadat het nieuws van Mladic’s arrestatie bekend was gemaakt geeft kamerlid Anne Mulder commentaar op tv. Mulder was zelf ook Dutchbatter en doet verslag van zijn ervaring in Srebrenica. Hij vertelt dat de Dutchbatters zonder dat zij wisten van de massale slachting uitgeleide werden gedaan door de Serviërs: ‘We zagen Mladic staan en ons uitzwaaien. Ik had een uzi op mijn schoot liggen. Hadden we toen maar geschoten, denk je later.’

Als Anne Mulder zijn uzi had leeggeknald op Mladic was de massamoord in Srebrenica standrechtelijk gewroken. Dat had het traumatisch lange wachten bij de nabestaanden voorkomen. En de machteloze frustratie achteraf bij de Dutchbatters verzacht.
Maar nu we de rat hebben zal hij moeten boeten. Hij zal voor het Joegoslavië-Tribunaal moeten verschijnen.

Wat Bin Laden onterecht bespaard bleef – een confrontatie met de nabestaanden van nine eleven – zal Mladic moeten ondergaan: oog in oog staan met de weduwen van de slachtoffers van Srebrenica.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 27 mei 2011


Geplaatst in de categorie: moraal

4.2 met 11 stemmen 179Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
27 mei 2011
Oog in oog staan met de weduwen van Srebrenica, alsof dat wat oplevert! Ze zullen elkaar nauwelijks herkennen. De schouders ophalen. Dwaas op elkaar spugen. Nogmaals onderduiken. Het achterhalen van de moordenaar is niet automatisch gerechtigheid voor de vermoorden. Kan dat nooit zijn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)