Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Laat naar je borsten kijken

Sensibilisering, ik krijg er koude rillingen van. In België wordt er meer gesensibiliseerd dan goed is voor je gezondheid. Je kan niet buitenkomen of je wordt geconfronteerd met grote borden langs de kant van de weg, net op het moment dat je in de auto aan het bellen bent: ‘RIJDEN + GSM = DODELIJK’. Wat doe je dan, direct afleggen? Nee, je belt wat langer, om te zien of het klopt.

Je kan de laatste tijd ook geen sigaretten meer kopen, of er staat op de verpakking een gruwelijke foto van zwarte, verteerde longen met de boodschap ‘ROKEN IS DODELIJK’. Terwijl ik denk: nog een geluk dat het een inwendig orgaan is, dan moeten we er niet de hele dag op kijken. Of er staat een zwangere vrouw op het pakje met erboven de boodschap: ‘ROKEN VERGROOT DE KANS OP EEN MISKRAAM’. Van de trap vallen ook.

Vrouwen worden aangespoord om borstkanker op tijd de detecteren door vanaf hun 50ste minstens om de twee jaar naar de dokter te gaan en hun borsten te laten onderzoeken. Drie bekende vrouwelijke Vlamingen van middelbare leeftijd staan dan halfnaakt op een levensgroot bord met de slogan ‘LAAT NAAR JE BORSTEN KIJKEN’. Onschuldige kinderen worden aangemaand om meer fruit te eten: ‘TUTTI FRUTTI, EET MEER FRUIT’. Hun ouders om te sporten in plaats van te krabben: ‘ALS HET KRIEBELT, MOET JE SPORTEN’. En als we dan eindelijk eens op de fiets zitten omdat de auto in panne staat, moeten we een helm dragen, een fluo vest aandoen en reflectoren tussen onze spaken steken.

Allemaal lastercampagnes van de overheid, terwijl ik denk: moest de overheid nu eens wat meer aan zichzelf werken, zodat er eens een overheid komt, bijvoorbeeld.

Wie in Nederland woont, is voorgoed van dit soort onzin af. Daar zegt minister van volksgezondheid Edith Schippers dat dergelijke betuttelende campagnes toch niet werken en dat de mensen zelf goed genoeg weten wat ze beter doen of laten voor hun eigen bestwil. Ze steekt er dus geen geld meer in. Ze wil niet meer betuttelen, ze wil verleiden. Van Edith Schippers kan je veel zeggen, maar niet dat ik ze ken. Ik heb haar even gegoogeld: ze is geboren op 25 augustus 1964 en maagd. Komt ervan als je nooit naar je borsten laat kijken.

Schrijver: Johan De Smet, 29 mei 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.7 met 46 stemmen 470Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
29 mei 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Geef mij maar borstplaat...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)