Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ratco Mladic en Osama bin Laden

De heer Ratco Mladic is in zijn eigen land gearresteerd en wordt hopelijk binnenkort uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.
Hij zal daar een ordentelijk proces krijgen en zo hoort het ook.
Het is te betreuren dat zijn uitlevering in een zo laat stadium heeft plaats gevonden, dat wel.
En de reacties van sommige personen in Servië zijn bedroevend: zij steunen nog steeds de misdaden van deze gewetenloze man. In mijn visie geen verdachte: we konden zijn daden met eigen ogen waarnemen. Maar hij verdient wel een eerlijk proces, zodat zijn schuld en straf zo objectief mogelijk kan worden vastgesteld.

Anders verging het de heer Osama bin Laden die door de Amerikaanse Navy Seals in een ander land wederrechtelijk dwars door zijn hoofd is geschoten en in zee is gedumpt.
Dit is een methode die in flagrante strijd is met het internationale recht en dus fundamenteel moet worden afgekeurd.
Ook hij verdiende als verdachte een eerlijk proces. Ik ben heel nieuwsgierig naar zijn motivering van zijn misdaden, ervan uitgaande dat kan worden vastgesteld dat hij de daadwerkelijke leider is geweest van aanslagen. Het was een unieke kans om te achterhalen wat iemand drijft. En laten we wel wezen: hij zal niet de enige Aziaat zijn die uit een diepe frustratie zo over Amerika denkt.

Waar dat proces zou hebben moeten plaats vinden en onder welke voorwaarden?
Niet in Amerika zelf want als je ziet hoe de Amerikanen de rechtspleging in Guantano Bay inrichten tart dat iedere vorm van beschaving en zorgvuldige rechtspleging. Mensonterend wat daar gebeurt.
Hier zouden de bondgenoten van de VS niet akkoord mee moeten gaan: wat mij betreft met Nederland voorop.

De Verenigde Staten kozen in het geval van de heer Bin Laden voor een pragmatische oplossing van het recht van de sterkste waarvoor geldt: eens maar nóóit weer.

Schrijver: Dagschrijver, 31 mei 2011


Geplaatst in de categorie: moraal

3.3 met 9 stemmen 183Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)