Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ballon boven Berlijn

Je stapt op de trein in Amersfoort. Zonder over te stappen zet je zeven uurtjes later voet op een perron midden in Berlijn. In de Duitse hoofdstad ontkom je niet aan de oorlogsherinneringen. De gedächtniskirche midden op de Kurfürstendamm is aan het oog onttrokken. Wat na de bombardementen overbleef, dreigde tot puin te verwaaien. De toren werd ingepakt in plastic en daaronder werkt men aan zijn wederopstanding.

Op een steenworp daarvandaan staat het grootste warenhuis van Europa: Kaufhaus des Westen, ofwel KaDeWe. Eenmaal binnen worden alle nare herinneringen snel weggespoeld. Figuurlijk door het mooiste en beste wat topmerken aan kleding, parfum en hebbedingetjes te bieden hebben. Letterlijk door je te laven aan een helder bier, je lekkere honger te stillen aan een Brötchen of Kuchen, intussen genietend van het uitzicht over de stad door de glazen vide op de bel-etage. Als je liever lui bent dan moe, dan wel een held (aankruisen naar keuze) stort je je in de glazen lift naar beneden, wetend dat je leven aan een stalen draadje hangt.

De kunstig gerestaureerde Reichstag brengt je in hoger sferen. De middenkoepel van glas en staal is in een lange spiraal te beklimmen en via een andere af te dalen. Een ronde opening in de top laat naar voorbeeld van het Romeinse Pantheon de buitenlucht toe, dus ook zonlicht, regen en sneeuw. Hemelwater wordt opgevangen in een turbine die vocht omzet in energie. Dankzij de glazen koepel heb je al klimmend of dalend een overweldigende view rondom.

Na een bezoek aan Checkpoint Charly beland ik in het Stasimuseum. De DDR had 100.000 ambtenaren in dienst die waakten over de staatsveiligheid. Benauwend om te zien dat elke stap die je in Oost Berlijn voor de Wende zette, werd vastgelegd, gedocumenteerd. Weer in de frisse lucht loop ik langs de resten van wat eens de Berlijnse Muur was. Naast het Stasimuseum is een kolossale luchtballon geland. Instappen? Kostet nur € 35. Hoog boven de stad kun je neerkijken op Brandenburger Tor, het trendy Sony Center, het deel van Nikolai viertel dat niet is weggebombardeerd. En zo vergeet Berlijn niet, maar ontsnappen aan het verleden kan overal.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 3 juni 2011


Geplaatst in de categorie: reizen

4.4 met 7 stemmen 196Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)