Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Democratie is je stem gebruiken

Laatst was ik met een ploegje vergadertijgers in een zaaltje in Amersfoort. Zegt iemand: jongeren vinden het belachelijk, dat ze niet mogen stemmen op een districtvergadering. Ze vinden het niet democratisch. Ze snappen niet, dat ze alleen mogen toekijken.

Als een bij gestoken reageerde ik. Hoezo ondemocratisch! Ze kunnen toch op hun afdelingvergadering hun mening geven; ze kunnen proberen de meerderheid op hun afdeling te krijgen en ze mogen, verdorie, ook nog op de districtvergadering hun mening geven! Maar nee, het is niet genoeg. Ze willen ook nog stemmen!

Democratie is je stem gebruiken, zeg ik wel eens. Maar niet om te stemmen. Democratie is op een vergadering elkaar overtuigen, proberen de meest wijze beslissing te vinden. Je stem gebruiken om je gedachten te verwoorden dus. En als het niet lukt om er samen uit te komen, als de aanwezigen er na uren vergaderen niet uitkomen, ja dan, dan ga je stemmen. Bij gebrek aan beter. Stemmen is de nooduitgang van de democratie.

Mensen die boos zijn op achterkamertjes. Mensen die boos zijn op de lange vergaderingen. Mensen die boos zijn op de compromissen; juist die mensen die in naam van de democratie directe toegang tot alle informatie en alle macht eisen, juist die mensen snappen de democratie niet. Zij willen snelle besluiten. Zij willen snel stemmen.

En dan verder met het volgende onderwerp.

Maar dat is geen democratie. Dat is vragen om ongelukken.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 14 juli 2011


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 4 stemmen 194



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)