Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Anderhalf miljoen kost als gauw €10,78 per jaar

Mevrouw is geopereerd, verliest een been en wil anderhalf miljoen schade. Ze komt voor televisie, want, zo heeft de advocaat uitgedokterd, dat zet lekker druk op de zaak.

Laten we wel wezen. Het is een schande als een ziekenhuis een fout maakt en heel vervelend voor mevrouw en toch ben ik er niet voor dat zij die anderhalf miljoen krijgt. Misschien als het zou helpen. Misschien als nu nooit meer zo’n fout gemaakt zou worden, maar dat is niet het geval. Als mevrouw inderdaad de anderhalf miljoen krijgt, is het niet de dokter die het betaalt.

De dokter kan het immers niet betalen. Die kan alleen zijn hand ophouden bij het ziekenhuis en die kijkt ook wel uit: de verzekering van het ziekenhuis betaalt. Die hoest het geld uiteindelijk op. Maar verzekeringen zijn ook niet gek, die halen het weer uit de verzekeringspremie. Alle ziekenhuizen gaan meer betalen. En als alle ziekenhuizen meer betalen, wordt de gezondheidszorg duurder en gaan de verzekeringskosten omhoog. U en ik gaan betalen.

Als mevrouw inderdaad anderhalf miljoen krijgt, moeten allerlei andere mevrouwen, mijnheren en kinderen waar fouten zijn gemaakt ook fors geld krijgen. Laten we zeggen: er moet honderd keer anderhalf miljoen worden uitgekeerd. Soms wat meer (als iemand dood gaat) en soms wat minder. U betaalt honderdvijftig miljoen. Elke keer levert dat een rechtszaak en dat kost de verzekering en dus het ziekenhuis en dus u gauw een ton per rechtszaak. Dat wordt, bij elkaar weer tien miljoen. En naast de advocaatskosten betaalt u ook nog via de belastingen voor de kosten van de rechter en wel ja, ook de kosten van de advocaat van mevrouw. Bij elkaar dertig miljoen.

Gelukkig hoeft u dat niet alleen te betalen. Alle Nederlanders betalen het bij elkaar. Per persoon wordt dan 180 miljoen gedeeld door 16,7 miljoen is € 10,78. Op zich nog betaalbaar, maar ik hoef u niet uit te leggen, dat veel mensen (kinderen) niets betalen en anderen (ouderen, zieken) al gauw meer dan € 20 extra.

Dit zou allemaal nog best goed kunnen uitpakken, ware het niet dat het niet echt helpt. Er zullen steeds weer mevrouwen anderhalf miljoen eisen en doktoren worden niet zorgvuldiger. Zij hoeven immers niet te betalen. Als het mevrouw echt niet om het geld gaat, wat ze in opdracht van hun advocaat altijd standaard aan hun verhaal toevoegen (ook als het waar is), moet ze geen anderhalf miljoen eisen – ze moet de auto van de arts eisen!

Dat zal hem leren!

En daar gaat het mevrouw toch om?

Schrijver: Jan R. Lunsing, 9 juni 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.7 met 6 stemmen 151Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)