Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hotel De Onderwereld

Ik had een nachtmerrie. Over inbrekers die mijn hele huis hadden leeggeplunderd. Daarna kropen ze bij mij in bed en lag ik muisstil tussen ze in. Ze hadden boevenmaskertjes op. Badend in het zweet werd ik wakker. Gelukkig lag mijn vrouw naast me in plaats van een paar zware jongens. Ik keek in het duister en spitste mijn oren. Hoorde ik iets beneden?

De angstdroom zal wel te maken hebben met dat stukje in de krant. Over een echtpaar dat ’s nachts geen oog meer dicht doet sinds een bende inbrekers hun huis overhoop haalde, terwijl zij in de slaapkamer boven werden opgesloten.

Ik sluip mijn bed uit om mijn wederhelft niet wakker te maken. In de hal boven grijp ik een versleten racket uit de kast. Beneden leg ik mijn oor te luisteren tegen de kamerdeur. Dan bedenk ik me. Is het wel gepast om inbrekers te lijf te gaan slechts gehuld in onderbroek? Kunnen ze me niet aanklagen wegens uitlokking? Maar de inbreker binnen blijkt een muisje. Het was in de muisvriendelijke val gelopen die hard was dichtgeklapt.

Niet elk gerucht binnenshuis loopt zo goed af. Enkele maanden geleden werd in mijn woonplaats een man doodgeschoten in zijn eigen huis omdat hij weigerde mee te werken met de heren inbrekers. Met achterlating van zijn lijk, zijn vrouw in shock en met de nodige buit verdwenen ze in een zwarte golf. Tot op heden lopen ze nog vrij rond.

Maar al te vaak blijkt misdaad lonend. En als de schurken toch worden gegrepen dan is er dikke kans dat een gehaaide advocaat ze vrijpleit. Wegens een vormfout of onrechtmatig verkregen bewijs. Strafadvocaten kicken erop om criminelen los te praten. Juist als ze hartstikke schuldig zijn want dat is een extra plusje op hun cv. Als de maffiosi toch in het gevang belanden dan is er ook geen man, pardon schurk overboord. Er wacht een klimaatgeregelde kamer voor de heren. Met tv en pc. Op gezette tijden kunnen ze een spelletje basketbal spelen op de binnenplaats. Of mogen ze in de gevangenisbieb een schriftelijke cursus ‘hoe word ik strafadvocaat’ volgen. De meeste heren laten echter liever een dvd’tje met porno brengen.

Waarom werk ik eigenlijk nog? De onderwereld lonkt. Maar als ik mijn slag sla in een bankkluis zal je zien dat ik gelijk tegen de lamp loop. En dat Wilders er net een nieuwe wet voor gedetineerden doorramt. Om ze keihard te laten werken in de gevangenis. Heb ik weer.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 10 juni 2011


Geplaatst in de categorie: misdaad

3.8 met 9 stemmen 190Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)