Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bestaat eerlijke sport?

Floyd Landis was Tourwinnaar in 2006. Zijn gele trui werd hem afgenomen en hij werd geschorst. Reden: dopinggebruik. Eddy Merckx werd geweerd door de organisatie van het WK wielrennen omdat hij 30 jaar geleden doping heeft gebruikt.
Gaan we nu ook miss World van 30 jaar geleden uit de zaal zetten omdat ze toen siliconenborsten had?

In 2007 werd Michael Rasmussen tijdens de Tour geschorst door zijn eigen werkgever, de Rabobank. Op dat moment had hij de gele trui vast om zijn schouders. De Deen, die in de Tour niet positief werd getest, werd toch ontslagen door zijn eigen ploeg omdat hij gelogen had over zijn verblijfplaats. Zal best. Maar dan moeten we ook zo consequent zijn om politici die nu minister zijn op wachtgeld te sturen omdat ze wel eens gejokt hebben in hun loopbaan.

Totnogtoe ontsprongen Armstrong en Contador de dans. Maar voor hoelang?

We kunnen erop wachten. Ook de winnaar van de Tour 2011 zal vroeg of laat in de boeien geslagen worden. Reden: vermoeden van dopinggebruik. En de media zullen als hyena’s zijn bloedspoor volgen.

De rijwielbobo’s willen eerlijke sport. Op zich een mooi streven maar een illusie. Zeker als je 200 man in een noodtempo over drie kilometer hoge cols wil blijven jagen.
De een wordt met talent geboren, de ander is een zwoeger. De een heeft ‘het geluk’ dat hij een middel heeft gevonden dat hem helpt, de ander heeft ‘de pech’ dat hij het op eigen kracht moet doen. Of dat hij betrapt wordt omdat hij minder machtige vriendjes heeft.
Gelijke kansen aan de start is een prachtig idee, maar niet realistisch. Het leven is niet eerlijk, dus de sport ook niet.

Natuurlijk is het beschaafd om naar een eerlijke samenleving te streven en ook naar eerlijke sport. Mochten mijn (klein)kinderen ooit gaan topsporten zal ik ze afraden naar doping te grijpen. Maar wat is doping precies?
In de sport moeten we het simpel houden. Aan wie is het uit te leggen dat bloeddoping niet mag en vitamine C wel. Het eerste is een lichaamseigen stof, het tweede is een extern hulpmiddel.

Stop dus met die overdreven dopingcontroles. Al die lijsten met duizenden verboden middelen – hou maar op. Geen sancties, geen invallen door justitie, geen beelden meer van kampioenen die daags nadat zij triomfen vierden, gevankelijk worden afgevoerd. En de politiemensen, de bureaucraten en juristen kunnen echte criminelen vangen.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 22 juli 2011


Geplaatst in de categorie: sport

3.1 met 9 stemmen 302Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)