Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Verliezers

Met gemengde gevoelens hebben we de afgelopen week gekeken naar verliezers. Bijvoorbeeld Alberto Contador en Amy Winehouse. Eigenlijk zijn ze niet met elkaar te vergelijken, maar een kleine overeenkomst is er toch.

Contador won een paar jaar met overmacht de Tour de France en wilde nu in Italie én Frankrijk winnen. Er zat een luchtje aan zijn succes. Een mini luchtje van 0,01 gram weliswaar, maar toch. Contador koos eieren voor zijn geld. Hij had geen zin meer in smoezen over vervuild vlees. Hij wilde gewoon blijven fietsen en dus bleek de Spaanse klimmer ook maar een mens. Heldhaftig als altijd danste hij de bergen op, maar hij had te veel van zijn lichaam gevraagd. En wij zagen een zwoegende en lijdende Contador. Een verliezer met stijl.

Stijlvol was ook Amy Winehouse. Dat bleef ze, ook al propte ze haar lijf vol met drank, pillen en de hele verslavende rest. Het leverde haar in ieder geval inspiratie op voor prachtige muziek. Op zich niks mis mee. Als je het een beetje in de hand weet te houden, kun je de beste resultaten bereiken, dat wisten de Beatles al. Maar je kunt ook te veel van je lichaam vragen, dat blijkt. Dan loop je tegen de lamp of tegen je eigen grenzen op. En dan ben je een verliezer.

Maar de teloorgegane roem van Contador en Winehouse is niets vergeleken bij de zinloze aanslag in Noorwegen. We zullen ons de prestaties van Contador en Winehouse herinneren. We zullen denken aan hun succes, hun fanatisme, hun vreugde en hun schittering.
De tragedie in Noorwegen is het grootste verlies. Het geeft ons het gevoel dat de werkelijkheid opnieuw een stuk gruwelijker geworden is dan ooit. Het gevoel dat de wereld verloren is.
De grootste verliezer zijn we zelf.

Schrijver: Rob Chevallier, 25 juli 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 11 stemmen 164Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)