Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Loretta staat voor aap en de Grachtengordel heeft 't gedaan

Amsterdam wil maar niet echt zomeren. Misschien door Loretta Schrijver. De Gooische presentatrice afgedankt door MAX goed voor Koffietijd. Deed eerder RTL Nieuws met Jeroen Pauw met wie ze ook in het echt ging. Een droomstel dat zoals vaak bij droomstellen uit elkaar fladderde. De in 2005 populairste nieuwslezer(es) kwam 31/05/2011 naar Amsterdam. Om vóór de AH achter de Dam de apeneditie van daklozenkrant Z te verkopen. Vanuit een lentegevoel.

Niks impulsiefs. Loretta is voice-over voor talloos vele dieren, ambassadrice van het Comité Anti Stierenvechten, dierenliefhebster van het jaar 2000, wil ‘de hele mensheid om het dieren vreten tegen de muur zetten’. Daklozen uitgezonderd: ‘Apen en daklozen worden totaal aan hun lot overgelaten door de hier dominante menselijke soort’. Deze overtuiging staat.

Helaas - wervend in witte broek en spijkerjasje verkocht ze niet één Z. Terwijl Sammy, het jaar rond dakloos nu tijdelijk haar assistent, er normaal single wel tien verkocht. Waargenomen door alle opgetrommelde media. Onverteerbaar: “Ik ben een geboren Amsterdamse, maar god, wat ben ik blij dat ik hier weg ben. Uit deze stad met die grachtengordelmensen met hun flutboodschappen!”

Klein vergeeflijk leugentje: Loretta is in New York City geboren en woonde zelfs tot in Hollywood. Wat evenwel telt: de grachtengordel heeft het gedaan. Hoezo? Bij die AH zie ik vooral studenten en andere rituele bestedingsbeperkers. Nauwelijks yuppen met grachtengordelattitudes. .
Maar het is niet goed of de Grachtengordel heeft het gedaan. Dat begon ooit vanuit slotenbuurt De Jordaan.

Daar onderscheidde zich qua Oranjegezindheid vanaf 1857 de Willemsstraat. Voordien links Franschepad en rechts Goudsbloemgracht aan een stinkslootje. Weliswaar eens door ‘den beruchten amsterdamschen huisbraker “den Agtkanten Boer" in vluchtende vaart overgesprongen.’ Het skelet van die crimineel werd aan de Antonies Waag (Nieuwmarkt) met een kaarsje erin ‘buiten een der vensters gezet’ ter opwarming voor de Amsterdamse kermis.
Geen figuur voor straatcachet.
In 1854 gedempt en gesaneerd waarna Jacobus Mens onstuitbaar lobbyend voor koninklijk aanzien ging. Allereerst door herdoop met Willem I. Tot Willemsstraat.

Later uitgebouwd door de Mensenfamilie in al haar straatgebonden vertakkingen. Frequente versieringen moesten naast aangebracht gefinancierd worden. De hele Willemsstraat trok er met de collectebus opuit. Professioneel tot niet aflatende overredingsdrang geïnstrueerd. Op de grachten. Tot ergernis van de burgerij aldaar. Een bewoner hoek Keizersgracht Reestraat vraagt in Algemeen Handelsblad 30/08/1858:

‘Dat de policie hare aandacht vestige op de lastige bedelarij op de hoofdgrachten. Geheele troepen vreemd uitgedost met oranje linten strikken voorzien van versierde bussen, bellen huis aan huis aan, om eene bijdrage tot versiering van de Willemsstraat; menig rustig burger wordt door dergelijke aanzoeken, vergezeld van bedreigingen, 20 a 30 maal per dag lastig gevallen’.
Kortom de door de Mensdynastie aangevoerde Jordaanmeute pikte toen reeds niet dat de Grachtengordel zelf hardnekkig haar geld bestemde.

Lijkt Loretta’s toorn misplaatst er is reden haar invoelend volledig te pardonneren. Weet zij veel met haar Hollywood-background van gemiddelde grachtengordelwezens? Ook ik moet vele vademen diep voor kennisname van hun focus op herinrichting van Het Gooi:
Alle media Amsterdam in, de autobanen omleiden om ruimte te creëren.
Vestig gemeenschappen met lucht licht en ontplooiing voor stedelijke probleemgevallen.
Waar idealisme geboden wordt in verantwoordelijke rollen om uitzichtloze ketens te breken. Aan daklozen criminele jongeren drugsverslaafden etc.

Niet rechts niet links, de dromen van Frederik van Eeden en Nescio zijn rijp om te realiseren.
Dat is wat de grachtengordel wil. Onderhuids – nog wel.


* Anne Petterson, Ons Amsterdam 7/8 2011 – formidabel droomdubbelnummer bij zon en regen voor maar €6.00


Zie ook: http://www.zetkrant.nl/ze...rs/loretta-schrijver-staat-voo

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 30 juli 2011


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.7 met 7 stemmen 228Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)