Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wild geraas en gekakel

In Oslo werden twee wrede aanslagen gepleegd. De dader moet nog terechtstaan. Hij kakelde rond dat hij boos is op de linkse elite. Waarom? Ze zijn te lief voor moslims. En over wie is de dader te spreken? Geert Wilders. Ophef in de Nederlandse politiek, hype in het Hollandse medialand.

Het is te gek voor woorden dat Wilders ter verantwoording wordt geroepen voor de Oslo aanslagen. Dezelfde lieden die de dader ontoerekenbaar noemen, nemen hem ineens wel serieus als hij verwijst naar Wilders. Bovendien, als Wilders niet bestond had hij ongetwijfeld een andere populist vermeld. En... lees je de uitlatingen van de Nederlandse politici goed dan vallen ze Wilders ook niet echt aan op dit punt. De media blazen de zaak op.

Het probleem van tv en kranten is de enorme afhankelijkheid van reclame-inkomsten. Het is een belang van media geworden om kwijlend achter elke hype te jagen. Op naar torenhoge kijkcijfers. Gelezen worden, aangehaald op pag. 101 van teletekst. Dat is geen journalistieke arbeid meer. Dat is geen nieuws brengen, maar pseudo-nieuws maken.

Nu moet gezegd dat Geert zelf ook zijn best doet het vuurtje aan te wakkeren. ‘Links’, raast hij oververhit, ‘slaat munt uit de Oslo aanslagen. Links demoniseert mij!’
Ai, wanneer hebben we dat eerder gehoord?
Nee, meneer Wilders, dat soort gekakel voor uw eigen achterban hoeft nou ook weer niet.

Is er dan geen echt probleem?
Zeker wel.
Problemen zat. De radicale islam bijvoorbeeld. Integratie van vluchtelingen en immigrantenstromen. Autochtone bevolkingsgroepen die daar populistische maatregelen tegenover willen stellen. Lone wolves die kiezen voor geweld om aandacht te trekken. Of om hun frustraties bot te vieren. Lui die zich wentelen in slachtofferschap om iedereen behalve zichzelf de schuld te geven van alle ellende die hen overkomt.
Problemen zat helaas. Maar iedereen van links tot rechts is het erover eens: er zijn te veel vuurwapens in omloop bij gewone burgers. Dus politici en opiniemakers, sla de handen ineen. Roep ze maar terug die pistolen, revolvers, geweren en guns. Ooit zijn er vergunningen voor gegeven, dus moeten slimmerds als jullie die ook kunnen intrekken. Eitje, peace of cake. Just do it.

Schrijver: George Knottnerus, 5 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 19 stemmen 296Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
5 augustus 2011
Ik vind dat Wilders zijn toon moet matigen, want door zijn voortdurende gefulmineer tegen moslims ontstaat er op den duur een klimaat waarin terroristische plannen als die van Breivik kunnen rijpen. Elk idee en elk waardeoordeel heeft een moreel gehalte en kan werken als een steen in de vijver.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)