Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

1-9-2011

Bij hun in de PC, Jort Kelder en consorten, ging het afgelopen week over tassen. Handtassen. Jort interviewde voorbijgangers en een expert Bodo Breg gaf wat inhoudelijke informatie: “Elke vrouw heeft minimaal tien twaalf tassen.”

Ik weet niet hoeveel handtassen mijn vrouw heeft, maar zeker geen tien. Vier misschien. Maar ik ben dan ook niet rijk. Net als de meeste mensen. Ik lees boeken, bijvoorbeeld een boek waarin je wordt aangeraden om niet mee te doen met de statusrace, omdat we daar met zijn allen niet gelukkig van worden.

Maar het KRO-programma van Jort Kelder is volstrekt gericht op het ongelukkig maken van mensen. Ik vroeg mijn vrouw hoe duur een handtas was. Zestig euro, zei ze. Bodo Breg is het daar niet mee eens: “Er zijn tassen tussen de duizend, tweeduizend euro, maar die kunnen voor dit seizoen heel erg goed zijn en die kunnen volgend seizoen misschien ook, maar daar zal de uiteindelijk waar daarvan redelijk nihil zijn” en nog sterker “hoe hoger de investering is, hoe hoger de waarde”.
Je moet van hem tassen kopen vanaf vijf-, zes-, zevenduizend euro. Dat is een goede investering, want “het is hetzelfde als een auto, op het moment dat je de showroom uitkomt, kun je 20% 30% van de nieuwwaarde al afschrijven, hoe hoger de investering is, hoe hoger de waarde, je kan het generaties doorgeven, het is het nieuwe erfstuk”.

Duh.

Nee, dan lees ik liever een boek. “Happiness, lessons from a new science” van Richard Layard. Hij geeft een voorbeeld van hoe het moet. In Zweden is er een verbod op TV-reclame gericht op kinderen onder de twaalf jaar. Of een andere opmerking uit het boek: televisie heeft een negatief effect op ons gevoel op positie in de samenleving. We kijken naar miljonairs (ook in normale televisieseries, voetballers, TV-presentatoren). Het is, concludeert Layard, slecht voor ons geluk.

Dus voor wie het programma heeft gezien: de meeste vrouwen hebben maar een paar handtassen voor vijftig euro, er zijn al leuke tassen voor twintig euro.
En mijnheer Breg, ze gaan jaren mee. Ook als erfstuk.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 1 september 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.3 met 7 stemmen 186



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)