Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kraakje zetten

Kraak, hoor ik ergens buiten. O, denk ik, er waait een fiets om. Maar bij een volgend kraak ga ik kijken. Er is al twee keer ingebroken bij de buren. Zie ik daar een schim voorbij het donkere raam van de buren flitsen? Ik storm met mijn mobiel in de aanslag naar buiten. Als ik een bovenraam bij hen zie openstaan weet ik dat het foute boel is. Ik bel de politie. De dienstdoende agent vraagt me bij de buren naar binnen te gluren. Ziet u vreemde mensen?

Mezelf wijsmakend elke zware jongen bij de kladden te grijpen maar ondertussen biddend en smekend dat ik geen onderwereldfiguren tegen het lijf loop, spied ik wild rond. Als ik naar het huis van de buren ren met de dienstdoende agent die aan de lijn blijft hangen, zie ik licht aanfloepen. Ik bel aan. De buurvrouw doet open. Verschrikte ogen. Haar man en zij kwamen net thuis en vonden hun huis overhoop gehaald.

Tussen het eerste kraak en mijn aanbellen bij de buren zijn zes minuten verstreken. Intussen brak iemand in, rende naar beneden, forceerde sloten en ritste geld en sieraden mee. Het moet gezegd, de politie is er snel. Binnen tien minuten. Drie man sterk en een politiehond die afgericht is op sporen van braak. Ik voel me niet meer veilig in mijn eigen huis, zegt mijn buurman. Vanmorgen zagen we al een paar jongens naar ons huis loeren. Je gaat alles en iedereen wantrouwen, zegt zijn vrouw. De politie denkt dat het om dezelfde inbreker gaat als de eerste twee keren. De sporen blijken identiek.

U heeft er toch geen bezwaar tegen dat we een alarminstallatie laten aanleggen? vraagt mijn buurman. De beveiligingsbranche is de enige die profiteert van de inbraakbusiness. En de boevenbranche, niet te vergeten. Je mag zo’n alarmding niet buiten hangen, vervolgt mijn buurman mismoedig. Dat mag niet van de wet. Maar ach, zegt hij met een zweem van een glimlach, inbreken mag ook niet van de wet.

Brutaal als de neten, denk ik als ik terugloop. Om doodleuk drie keer in hetzelfde huis in te breken. En niet alleen je privacy is gekraakt, ook je home-sweet-home gevoel. Zou die inbreker als-ie gepakt wordt de schade moeten terugbetalen? En de kosten van het alarm? Ik heb een droom. Als zo’n inbreker weer es een kraak gaat zetten wordt er bij hem zelf ingebroken. En dan ervaart hij hoe ellendig dat is en komt hij voorgoed tot inkeer. Ach, laat mij toch dromen.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 2 september 2011


Geplaatst in de categorie: misdaad

3.7 met 19 stemmen 227Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)