Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Slimme jongen

In groepjes liepen ze weer rond deze week, jonge jongens en meiden die aan hun nieuwe schooljaar beginnen. Je hoeft niet te zoeken naar die nieuwbakken studenten, je ziet en hoort ze vanzelf. Soms heeft iedereen in zo’n groepje een bizarre hoed op, soms dragen ze een pyjama of een ander lollig kledingstuk.

’s Middags lijkt het alsof die jongens en meisjes een beetje doelloos door de stad zwalken, maar let op: ze zijn bezig met iets belangrijks en dat hoor je. Gretig en enthousiast vertellen ze wat ze ontdekt hebben en welke oplossing ze voor hun opdracht bedacht hebben. Je ziet papiertjes met kruiswoordraadsels, met vakjes die ze moeten aankruisen, of met een enorme lijst vragen. Een enkele keer wordt er een partijtje city-golf gespeeld en soms hangen er een paar in een fontein. Later op de avond lijkt het wel alsof er steeds meer van die groepjes in de stad zijn. In ieder geval klinken hun enthousiaste geluiden een stuk harder over straat.

Ik bekijk het met gemengde gevoelens zoals dat heet. Ik heb het ook gedaan ja, zo’n introductieweekspel. Lang geleden, maar ik weet het nog wel. We moesten, in het toen nog internetloze tijdperk, een vragenlijst oplossen. Daar liepen we dan in een vreemde stad, zonder GPS, zonder mobiele telefoon. Zoeken, straatnamen vragen, de bus in, de metro in, weer naar een andere straat, weer vragen, verkeerd gestuurd worden en uiteindelijk weer een vraag oplossen.

De hele dag waren we serieus bezig tot we triomfantelijk met ons ingevulde briefje terugkeerden. Daar bleek dat alle anderen al op ons zaten te wachten. Die waren direct naar de bibliotheek gereden en hadden daar alle vragen opgelost.
Tja, op dat moment besefte ik dat het nog wel eens moeilijk kon gaan worden in het leven. Je hebt nu eenmaal mensen die altijd slimmer zijn. Boudewijn de Groot stelde dat al vast in het lied Testament: ‘Voor slimme jongen heb ik nooit gedeugd’.
Die zin klinkt steeds in mijn hoofd als ik die groepjes zie in de stad.

Schrijver: Rob Chevallier, 19 sep. 2011


Geplaatst in de categorie: school

3,4 met 5 stemmen 184Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)