Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Binnen hangt ook geen mooi schilderij

Een vrouw komt bij de bakker. In haar kleding laat ze zien, dat ze zorgvuldig elke verwijzing naar een heersende mode heeft vermeden. Ook haar haar lijkt meer gefatsoeneerd door de elementen dan door een kapper.

Ze besteld een tijgerbrood. De bakkersvrouw kijkt achterom en ziet dat het laatste tijgerbrood een enorme deuk heeft en aarzelt. Maar de vrouw grijpt in: ‘neemt u die toch maar,’ en gaat tegen mij verder ‘bij mij binnen hangt ook geen mooi schilderij’. Zo raken we in gesprek.

Op haar werk ziet ze dat anderen beschadigde eieren laat liggen en dat vindt ze niet goed, zodat ik nieuwsgierig wordt naar waar ze werkt. ‘Ik werk bij Iederz,’ zegt ze, ‘ik begeleid jongere taakstraffers’. Dat laatste is een nieuw woord voor mij, maar elk beroep heeft zijn jargon. Het gaat natuurlijk om jongeren met een taakstraf die onze blonde blater in Den Haag met minimum straffen de gevangenis wil insturen omdat ze nergens voor deugen. ‘Dat zijn zeker wel lastige mensen,’ vraag ik haar. ‘Nee hoor, dat valt best mee.’

Dat had ik natuurlijk kunnen weten. Deze mevrouw kiest voor een brood met een deuk en kapotte eieren. Ze probeert ook mensen met een deuk te helpen. Ze is geen geitenwollensokkentype, ook die mode heeft ze overgeslagen, maar iemand die recht voor zijn raap zegt wat ze vindt en doet wat ze beloofd. En respect heeft voor wat er niet helemaal perfect uit ziet. Dat merken haar jongeren wel. En daarom accepteren ze haar.

Ze mag dan geen schilderij van binnen hebben hangen, maar ik vermoed wel grote schoonheid.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 29 september 2011


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 4 stemmen 150Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)