Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Van Erika en Veendam

Ga er niet heen, ga er niet heen. Ik luister naar een liedje van Daniel Lohues, een zanger die de taal van mijn opa en oma zingt. Drents. Wel een andere variant; het is het Drents van Erika. Een Drents met een Twentse ‘o’, heel apart, maar dat doet er verder niet toe.

Hij zingt over het dorp Erika en als je zijn liedje hoort, weet je dat hij zijn hart er aan verpand heeft. Het moet, zo denkt de argeloze luisteraar, een betoverende plaats zijn. Maar laat ik u waarschuwen. Als u het niet kent, als u er niet vandaan komt, Erika is prachtig voor wie de poëzie van het plaatsje kan voelen, maar voor de rest van de mensheid is het niets. En om de poëzie te kunnen voelen moet je er geboren zijn, net als Daniel Lohues, dus. Ga er daarom nooit heen.

Maar luister wel naar het lied. U kunt dan, net als ik, meedromen over de schoonheid van Erika. Maar Erika is een gewone en dus lelijke veenkolonie en ik kan het weten. Ik kom uit Veendam. Veendam is een prachtige plaats voor wie ervandaan komt. Echt geweldig. Kom mij niet aan Veendam!
Wie de poëzie van Veendam eenmaal gevoeld heeft, blijft zijn leven lang verliefd, maar het is mij ook opgevallen dat ik niemand overtuigen kan. Althans, niet als ze Veendam eenmaal hebben gezien. Zeker niet als ik zwijmel bij lege verten in de mist en aan de einde de volgende veenkolonie.

Je moet het ook niet zien. Je moet het voelen. En je kunt de schoonheid van Erika voelen door naar Lohues te luisteren. En denk dan, om mij een plezier te doen, even, heel kort, even aan de verborgen poëzie van Veendam.

Veendam is precies zo mooi als Erika.


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=5zMj18cTYqA

Schrijver: Jan R. Lunsing, 3 november 2011


Geplaatst in de categorie: muziek

3.8 met 4 stemmen 170Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)