Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Halen we de 81?

Volgens optimistische deskundigen kan de mens wel 1000 jaar oud worden. Daarmee vergeleken is de huidige levensverwachting van 81 een schijntje. Maar... als ik kijk naar de leeftijden van mensen om mij heen kom ik veel lager uit. Dus... kloppen de cijfers van het CBS wel?

De CBS-prognose van de levensverwachting bij geboorte voor mannen is 78,8 jaar. Die voor vrouwen is 82,7. Voor alle Nederlanders komen we op een gemiddelde van afgerond 81 jaar. Dit is een gemiddelde. Elk sterfgeval dat onder dat gemiddelde ligt, moet gecompenseerd worden door een sterfgeval erboven. Dus als er in mijn straat een 48-jarige overlijdt, ligt dat 33 jaar onder de levensverwachting van 81. Dan moet er iemand tegenover staan die de 114 haalt. Of bijvoorbeeld drie negentigplussers zorgen voor die compensatie. Ga zelf maar eens in je eigen straat na hoe dit rekensommetje uitpakt.

Ik reken verder. De bereikte gemiddelde leeftijd in het gezin waarin mijn vader werd geboren komt uit op 74. Dit kan nog wat stijgen want mijn vader en één oom leven nog.
In het gezin waarin mijn moeder werd geboren komt het gemiddelde uit op 80. Één tante leeft nog, dus wie weet halen we daar de 81. In mijn geboortegezin zitten we nu op 60. De kans is miniem dat we 81 halen door vroeg overlijden van mijn jongste broer. Ook in de familiekring van mijn vrouw blijven de gemiddelden ver onder de 81.

Dan hebben we het lijstje van BN’ers. Prinses Juliana werd 94, Toon Hermans 83, Prins Bernhard 93, Jan Wolkers 81, Harry Mulisch 83, Conny Stuart 96, Ina van Faassen 82, John Kraaijkamp 86, Hella Haasse 93, Rijk de Gooyer 85.

Dat gaat goed. Maar dan:
Sylvia Millecam werd slechts 45, Pim Fortuyn 54, Robert Long 63, André Hazes 53, Martin Bril 49, Jos Brink 65, Ramses Shaffy 76, Antonie Kamerling 44, Meta de Vries 70, Cas Spijkers 65.

Nee, ook in de kring van BN’ers ligt de lat van 81 te hoog. Ze blijven steken rond de 73 jaar.

Doctorandussen van het CBS: hoe verklaart u dat?

Sombere column? Ach nee. Liever een eerlijke werkelijkheid die tegenvalt, dan een opgeleukte schijnrealiteit. Maar voor conclusies trekken is het nog te vroeg. Dus hoop ik dat de lezer mij om de oren slaat met hogere gemiddelden. Er moeten familiekringen zijn die een gemiddelde scoren van minstens 90 om mijn onderzoekje te compenseren.
Dus maak me blij, bewijs mijn ongelijk.


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 4 november 2011


Geplaatst in de categorie: geboorte

3.7 met 37 stemmen 620Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
klant
Datum:
4 november 2011
Het gaat om mensen die nu geboren worden. Verder zegt een verzameling namen en kennissen natuurlijk niks. Cijfers van het CBS zullen wel kloppen. Wat mij als 40-er opvalt is dat je steeds meer mensen van in de 80 ziet die je twintig jaar jonger zou schatten. Vitaal, actief, jeugdig.
Naam:
hans
Datum:
4 november 2011
sja, ga eens kijken jaren geleden.
de huidige gemiddelde leeftijd tegen de voorspelde gemiddelde leeftijd van 20 jaar geleden.
wat jij aan het doen bent is appels met peren vergelijken.

de huidige gemiddelde leeftijd van een zeer kleine groep mensen vergelijken met een statistische voorspellen die over 20 jaar pas geldt.

daarom is jouw vraag ook niet zo moeilijk uit te leggen en zal het cbs echt geen leugens verspreiden
Naam:
J.de Groot
Datum:
4 november 2011
Email:
joke190411telfort.nl
George, we doen ons best,
ik heb er vandaag weer een te pakken...echt!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)