Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Griekse tragedie

Toen Europa lang geleden met enkele vriendinnetjes aan het spelen was op een verlaten strand, wist Zeus niet waar hij het had. Hij ontvoerde haar naar Kreta, waar hij dingen deed die normaal enkel in Belgische kelders of kloosters gebeuren. Uit fascinatie voor het meisje noemde Zeus het hele Griekse vasteland Europa. Het ging pas mis toen ook de landen ten noorden van Griekenland toetraden tot Europa.

Nu is Europa nog maar een flauw afkooksel van wat Zeus in gedachten had en zal Griekenland zelfs het eerste land zijn dat Europa zal verlaten. En maar goed ook, want Europa is nergens goed voor. Regels waar geen mens iets aan heeft, zakkenvullers in Straatsburg en een munt die niemand wil. Geef mij maar de goede oude Belgische frank. 20 frank voor een blikje Cola. Ga je naar Nederland, dan ga je eerst naar de bank om franken te wisselen voor gulden. 20 frank is 1 gulden. 1 gulden is 1 Cola. Zo eenvoudig kan het leven zijn. Ik heb hier en daar nog een stuk van 20 frank zitten, uit nostalgie.

Sinds de invoering van de euro was 1 blikje Cola eerst 50 cent, dan 60, 80, 1 euro, en als je niet oplet, betaal je al 1,80 euro voor een Cola van ocharme 33 cl. De euro heeft ons leven er niet eenvoudiger of goedkoper op gemaakt en dat mogen we Europa nooit vergeven. Hoeveel keer hebben we al niet moeten horen: ‘het mag niet van Europa’. Of ‘het moet van Europa’. In de tijd van Zeus was Europa veel gewilliger. Ze liet zich ontvoeren en bepotelen door de Oppergod en als dank werd er een heel continent naar haar genoemd.

Europa zal nooit samenhangen. Europa is Amerika niet. Als iemand zegt: ik ga op reis naar Europa, weet je daar niks mee. Zegt iemand: ik ga op reis naar Amerika, dan doet het er niet toe of hij naar Texas of Washington gaat. Hij gaat naar Amerika, punt. Wel 11 uur vliegen. Of meer, als je naar de westkust moet.
Europa is een samenraapsel van landen die te divers zijn om één geheel te vormen. Als er bij ons een Pool komt behangen, dan komt hij uit een heel andere wereld. En nadien sturen we hem wandelen. ‘Hier is 20 frank, voor een Cola’, zeggen we dan.

Schrijver: Johan De Smet, 6 november 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.5 met 31 stemmen 312



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)