Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vermont (USA) stapt uit de dollar

Vermont stapt uit de dollar. Het bestuur van Vermont kwam tot dit besluit, nadat een minderheidspartij een onderzoek had laten uitvoeren door het onderzoeksbureau Wilders uit Den Haag. Dit bureau, dat al jaren kritisch is over de eenheid van de Amerikaanse munt, heeft uitgerekend, dat het Vermont weinig kost en of meer waarschijnlijk, zelfs veel gaat opleveren, als ze doorgaan met een eigen munt. De munt is, op advies van het onderzoeksbureau de 'Vermont guilder' gedoopt, omdat dat mooi aansluit bij historische banden met Nederland.

Zo ongeveer zullen Amerikanen naar Nederland kijken, als Nederland in zijn eentje besluit de euro te verlaten. Chinezen investeren tegenwoordig om twee redenen in Nederland. We liggen in Europa en we hebben een goede administratie. Natuurlijk is Wilders niet geïnteresseerd in de mening van Amerikanen (hij vertelt Amerikanen wat die moeten denken), en wil hij al helemaal geen Chinese investeringen, maar hij schakelt wel een Brits onderzoeksbureau Lombard Straat Research in, dat al jaren loopt te vertellen dat de Britten niet bij de euro moeten. En dat de Amerikanen veel innovatiever zijn dan de Chinezen. Het is een politiek gekleurde onderzoeksinstelling.

Lekker onafhankelijk.

Toch ben ik niet tegen het onderzoek. Laat het maar onderzoeken. Laat ze de conclusies maar onderbouwen. Dan kunnen we kijken of de conclusies deugen en als ze deugen en ze adviseren dat we beter af zijn zonder euro, welaan, dan stappen we uit de euro. Net zo makkelijk. Even ruzie maken over de boedelscheiding de komende halve eeuw, maar dan zijn we toch een behoorlijke stap verder op weg naar de wereldvrede. En als het onderzoek niet deugt, welaan, dan hebben toch een paar Britten lekker lopen verdienen aan een opdracht van ons meest nationalistische partijtje.

Het enige waar ik bang voor ben, zijn de journalisten. Als die zich nu maar inhouden. Als die nu maar niet eerst de conclusies de wereld roeptoeteren en een week later in kleine artikelen het onderzoek onderuit schoffelen. Als die nu maar eerst kijken of het deugt, wat ze doorgeven. Ik geef toe, het is niet hun sterkste kant tegenwoordig, maar het zou me een lief ding zijn.

Want ik moet er niet aan denken dat we op onzin-onderzoek onze keuze gaan bepalen bij de volgende verkiezingen.
Dat straks de Vermont News kopt:
“AMSTERDAM LEFT THE EURO”
en dat de lezers dan denken: “okay, we’ll change our dollars into francs if we go to Denmark.”

Schrijver: Jan R. Lunsing, 17 november 2011


Geplaatst in de categorie: geld

3.0 met 2 stemmen 190Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)