Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

On her majesty’s social service

In 1997 werd de militaire dienstplicht afgeschaft. Jonge mannen hoefden niet meer achttien maanden de kazerne in. Dat was een hele opluchting voor die generatie. De Hollandse jeugd ontsprong vijftien jaar de dans, maar het is tijd voor verandering. We gaan de sociale dienstplicht invoeren. Voor jongens én meisjes van een jaar of zeventien wacht een schone taak: dien je volk op de drempel van volwassenheid.

Israël heeft noodgedwongen wél een dienstplichtig leger. Jongens en meisjes offeren in dienst van de landsverdediging drie jaar van hun loopbaan op. Ze worden er geen slechtere mensen van. Ons land kent gelukkig vrede, maar we hebben wel problemen met jonge mensen die nog geen keus voor baan of studie hebben bepaald. Ze hangen rond op straten en pleinen of praktiseren hobby’s als comazuipen en knallen, al of niet in een schietclub. Pluk ze uit de goot, zeggen sommigen. Zet ze aan het werk, da’s beter dan de boel verzieken. Zit wat in.

Maar de meeste jongeren maken geen amok. Die hebben toch geen tijd voor sociale taken? Ze moeten toch studeren? Zich klaarstomen voor een ingewikkelde functie in de samenleving, voor een baan bij een organisatie die specifieke eisen stelt? Waarom zou zo’n jong mens van een jaar of zeventien tijd verdoen aan activiteiten die niets met de eigen loopbaan te maken hebben?

Het is maar wat je verstaat onder tijd verdoen.

Sociale dienstplicht is niet alleen goed voor de samenleving. De eigen carrière, het vertroetelde ego staan de rest van het leven al centraal. Praktisch inzicht, besef van algemeen belang moeten daarom eerst de basis leggen voor een brede persoonlijke ontwikkeling. Het bindt mensen onderling als zij allemaal werken voor de gemeenschap. Bijvoorbeeld voor de zorg, als verpleeghulp of alfahulp. Of voor een taak in de bosbouw. Of bij justitie. Begeleider van kinderen of assistent onderwijzeres. Meelopen met een stadswacht, schoonmaken van hei en strand, assisteren bij dierenopvang, wandelen met hoogbejaarden, boodschappen doen voor hulpbehoevenden. Er is zoveel belangrijk werk te doen out there dat nu blijft liggen; er zijn geen vrijwilligers voor te krijgen of er is geen geld voor betaalde arbeid.

Er is niks mis mee om een tijdje te dienen als jong agent on her majesty’s social service. Niet voor God, Vaderland of Oranje, maar wel voor de ander én jezelf.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 30 december 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.1 met 23 stemmen 573Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Pieter
Datum:
19 september 2012
Beste Charles,

het probleem is niet het geld maar een tekort aan arbeidskrachten. Er zal pas weer genoeg personeel aan de basis van de maatschappij zijn werk doen wanneer deze baantjes of 10 keer zoveel worden uitbetaald, dat noemen we communisme, of wanneer we jongeren die na een jaar of tien vooral veel kennis te hebben vergaard maar eens de handen uit de mauwen laten steken en dit laten opknappen. De doelgroep zal daar ook nog eens een heleboel van leren.
Naam:
Charles
Datum:
30 december 2011
Sociale dienstplicht ... omdat ouders NIET verzorgd worden? Ingezet worden als klassen-hulp enz. enz.
Het zijn allemaal taken waarvoor wij gewoon belasting betalen. Maar wat heeft de staat gedaan? al ons belastinggeld moet aan de banken gegeven worden!

En wat doet de overheid dan? Die geeft de burger een schuldgevoel! Want die is asociaal, die moet GRATIS gaan werken want zijn belastinggeld is naar de banken en nu kan de burger verder werken als slaaf, want zijn belastinggeld wordt aan oorlog besteed en aan banken gegeven!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)