Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De letter C in het CDA is verwarrend

Zes jonge ambitieuze wethouders van het CDA dineren onder begeleiding van twee journalisten van de kwaliteitskrant en spreken over elkaar, hoe goed ze zijn, het CDA en de problemen van de regen voor het haar.

Ze vinden zichzelf doortastend, positief, ze weten waar ze voor staan, ze zijn eerlijk, kunnen goed analyseren, zijn kalm in netelige situaties, kunnen enthousiasmeren, hebben een drive om het te gaan doen. Het zijn de positivo’s van tegenwoordig. Het enthousiasme maakt stuitend duidelijk dat die drive met niets anders en dan ook helemaal met niets anders dan hun eigen ambitie te maken heeft. ‘Ik ben trots op mijn positiviteit,’ zeggen ze, maar ze hebben moeite met de C.

Op een goede dag werden ze wakker en moesten ze een partij kiezen. Ze zochten, en vonden, een partij die groot en sterk was en die zich niet al te druk maakte om beginselen, maar wel om elkaars banen. Donner naar de Raad van State. De Hoop Scheffers naar de NATO. Het zouden heel goed PvdA-ers kunnen zijn, hoewel de A in de PvdA verwarrend zou zijn. Of VVD-ers, die de V verwarrend zouden vinden. SP-ers die moeite hebben met de S of PVV-ers die moeite hebben met de W. Als ze maar een plek vinden voor hun drive. Voor hun enthousiasme. Voor hun ego.

Verwarrend, die C. Ze hebben er last van. Als je ze erop aanspreekt, maak je ze boos. Ze zien zichzelf als toekomstige ministers en zijn uiteraard beter dan de huidige zenuwleiders omdat deze jongelingen tegenslag gewend zijn. Ze zijn het zo gewend dat ze er ronduit voor uitkomen dat ze ‘hoe dan ook doorgaan met wat we doen!’ Jazeker, het is een mooie tijde om DA-er te zijn. Slechts één van de zes moppert dat het wel handig zou zijn als ze nog een paar zetels overhouden om het te doen.

Het cruiseschip zinkt. De DA-ers lopen bevelen te geven alsof de haven bereikbaar is, maar de bemanning luistert niet meer. Die zit in de reddingsloepen. Door de intercom roepen de DA-ers dat de band moet doorspelen, terwijl ze dromen dat ze over tien jaar minister zijn. Onderling proberen ze af te spreken wie premier wordt.

Ze zijn zeer competitief. Ze willen altijd winnen.

Deze jonge wethouders van het DA. Hoewel. Die D is misschien ook wel lastig.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 19 januari 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

1.7 met 3 stemmen 173Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
surfer
Datum:
19 januari 2012
De P en de A in de PvdA zijn net zo afwezig als jij de C en de D in het CDA verwarrend vindt.
Nog verwarrender vind ik die Noors gebreide u in je achternaam.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)