Dichter Troch is bolsjewiek
Zou de inspiratie van Verdoodt komen? Die in 2006 opriep tot boerenpoëzie: 'We hebben met de Boerenkoers al laten zien dat boeren sportief zijn. Nu de poëzie nog’. Wilfried Verdoodt, bekend ook als ‘Jesus van Malderen’, probeerde jarenlang de boerenstand te verheffen. Verkleed als Jesus met kruis op zijn rug sjouwde hij door Brussel.
David Troch won deze week de 3e Turing Gedichtenwedstrijd 2011 met ‘we waren geen jongens’, gedicht over boerenzonen. Hoogst melodramatisch wordt met terugwerkende kracht een groots inzicht in boerenzonen geplant. Namelijk dat zij met vervalst bewustzijn onmerkbaar van ‘vuistdikke boeken’ waren buitengesloten. Lees: cultuur daarmee levensgeluk.
Nu zit dat gedicht ijzersterk in elkaar. Leest als een trein. Zonder meer briljant litterair product. Verscholen rijm klinkende alliteraties. Een ‘lichamelijk gedicht’. Deterministische strekking: alles zat vast niks kon anders.
Bij alle stank naar drek varkens en boerinnenpis is nochtans geen sprake van boerenpoëzie. Verdoodt ging trouwens failliet. Boer af is hij nu mestvertegenwoordiger.
Geen boer immers die het schreef. Het is zelfs niet voor de boeren geschreven die erin voorkomen en tot inzicht kwamen. Hoe meldt dat gedicht namelijk niet. Wel dat ze volstrekt niet zelf tot dat inzicht konden komen. Slechts een deus ex machina, een door anderen bedachte en opgelegde uitweg, kon dat bewerkstelligen.
Calvinistisch? Neen, marxistisch-leninistisch!!!
Troch is Bolsjewiek. De onderliggende klasse moet met alle geweld uit verblinding en inertie gewekt worden. De culturele dimensie van de leninistische voorhoede drukt analyse en doelstelling voor dienstdoende partijgangers uit. Zuiver en correct.
Zo’n droevig dramgedicht verwacht men niet van David Troch. Hij dicht bijzonder, dat wel. Maar er waren zoveel dichterlijker gedichten. De jury nomineerde gedichten 'die zich veelal niet direct prijsgeven, die iets achterhouden en daarmee uitnodigen tot herlezing'.
Een conclusie herkenbaar zeker, die niet rijmt met met Trochs gedicht.
De verklaring: Gerrit Komrij behield het alleenrecht op toekenning van de eerste prijs. Geheime clausules, het hele onderscheidingswezen hangt ervan aan elkaar. Nasr staat voor schut. David staat in Komrij's Bundel voor de 21e Eeuw. Die twee zaten na afloop samen in de foyer smakelijk te schaterlachen. Tomas-theorema, Trochs dichterskwaliteit wordt als werkelijk voorzegd opdat wij hem werkelijk tot lang na Gerrit eren.
Sylvie en David streden ooit bij Slam Poetry Leiden. Tegen mij en ik was kansloos. Ze deden als finale samen een minnespel. ‘Heijdy zoekt liefde met jolijt’ naar mijn herinnering. Gedurfd met muziek en dans, vertederend totaaltheater. Marie Sylvie vertolkte naïef erotische opwinding.
Ik vroeg haar toen waarop zij spoedig met David trouwde.
Haar kennende zal zij nu vragen waar de jongen David voor stond en staat. Want ik denk dat ze nu pas doorkrijgt hoe ze bedonderd is. Dus boeken die twee! Via http://davidtroch.wordpress.com/
Ik hou van ze.
Voor de rest doen we gewoon weer mee in 2012 en blijven we lachen om Gerrit. Niet om actrice Halina Reijn. Jurylid dat niet meelas, ‘had het te druk’. Halina die ‘altijd al zo van poëzie hield’. Waar dat uit bleek?
'We lazen op de academie elke week een gedicht’. Halina die namens de jury 5 van de 20 gedichten opzei. Met diverse versprekingen en overgeslagen woorden zonder sorry of correctie.
Ergerlijke wanprestatie naast Ellen Deckwitz die zeven gedichten voorbeeldig afzonderlijk lucht gaf. En Nasr die dat met acht andere ook redelijk deed.
Zie ook: http://www.turingfoundation.org/wedstrijd11.html
Schrijver: Jos Zuijderwijk, 28 januari 2012
Geplaatst in de categorie: toneel