Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zwitserse treinen rijden wel

Als uw machtige vlokje sneeuw het wil, staat gans het raderwerk stil.
De weergoden bepalen de vertraging. De ervaren treinreiziger laat het gelaten over zich heenkomen, want hij is langzamerhand wel wat gewend, maar de Tweede Kamer, smachtend naar de volgende hype, smachtend naar volk om te vertegenwoordigen, rent woest naar de microfoons – hoe heeft het kunnen gebeuren! Er moet een parlementair onderzoek komen! Minister, doe er wat aan!

En de minister Schultz van Haegen-Maas Geesteranus gaat er wat aan doen. ‘Ik ga naar Zwitserland om te kijken hoe de spoorwegen het daar doen!’ Want iedereen weet, de treinen in Zwitserland rijden. Ze hebben daar net zoveel treinen en rail en zelfs nog meer wissels dan wij en daar blijft alles rijden, terwijl het er kouder is, steiler is en er niet een vlokje sneeuw valt, maar de treinen zich door hele lawines sneeuw en glijdende gletsjers moeten ploegen.

Hoe doen ze dat?

Welnu, mijnheer Veeneman, een ongeschoren wetenschapper in Delft blijkt uitgeslapen genoeg om het uit te leggen. Het ligt aan de aanbestedingen. Daardoor betalen we minder, maar we krijgen ook minder. Het spoor in Zwitserland is een miljard duurder en er werken 5.000 meer mensen aan het spoorbeheer. Mevrouw Schultz van Haegen-Maas Geesteranus hoeft dus niet naar Zwitserland, maar kan het gewoon vragen in Delft.

En dan terug naar de ministerraad. ‘Beste collegae, u kunt kiezen. Of de treinen zullen staken bij elk vleugje winterkou, blaadje op de rails, kuchje in de trein, of we huren twee keer zoveel personeel in en we betalen een miljard meer voor het onderhoud aan de spoorwegen’.

Maar dat gaat ze niet doen. Liever reist ze af naar Zwitserland, roetsjt een paar hellingen af en komt terug met de mededeling dat de treinen in Zwitserland wel rijden en dat treinen dat hier dus ook kunnen. En, ze is natuurlijk van het daadkrachtkabinet, als ze niet rijden, ze de spoorwegen eens flink gaat korten.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 9 februari 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

2.8 met 5 stemmen 177Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)