Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het spel en de knikkers

Knikkeren op het schoolplein was best leuk. Vooral als het goed ging. Je begon met een paar kalkjes, die mini, breekbare balletjes. Met wat geluk, maar vooral een vaste hand en spelinzicht kon je de mooiste knikkers veroveren op anderen. Ha! Dat gaf een goed gevoel. Je bleef winnen tot je ook die glinsterende reuzenknikkers veroverd had. Je zag je klasgenoten sip kijken, jaloers op die grote zak met stuiters waarmee je over het schoolplein liep. Die zak was jouw trots, die deed je nooit weg.

Als je zo bent opgegroeid, en wie is dat niet als jochie op het schoolplein, dan is het moeilijk om je macht af te geven. Vooral als het goed blijft gaan. Daarom bleef burgemeester Sauerland van Duisburg gewoon zitten, ook na die 21 doden bij het dancefeest. Pas nadat een derde van zijn inwoners hem wegstemde, moest hij wel afstand doen van zijn macht. Ook de Duitse bondspresident klampte zich zo lang mogelijk vast aan zijn machtsgevoel. Maar als de aasgieren van de media bloed geroken hebben laten ze niet meer los. Dus moest ook meneer Wulff uiteindelijk het veld ruimen.

In Nederland hebben we een soort naamgenoot rondlopen als prooi. Wolfsen, de burgemeester van Utrecht, strijdt met alle macht, wil van geen opgeven weten en slaat aanval na aanval handig af. We hebben ook al weer heel wat staatssecretarissen en ministers verzameld die een motie van afkeuring overleefden. Zelfs minister Bleker wist opnieuw te ontkomen aan de grijpgrage klauwen van zijn jagers. Gaat hij het redden en al die anderen ook? Kunnen die machtige mensen hun macht vasthouden? Dat hangt van de honger van de media af en van hun eigen slinksheid.

En ik? Ik heb die zak met knikkers al lang niet meer. Al heel snel was de lol er voor mij af. Ik vond het eigenlijk veel leuker om gewoon tussen de anderen op het schoolplein rond te lopen.

Schrijver: Rob Chevallier, 20 februari 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.6 met 8 stemmen 174Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)