Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Beleidsmedewerker in het Catshuis

Ooit werkte ik als productiekracht. Eentonig maar hard werken. Aan de lopende band bij Davino, in het magazijn bij Conimex. Lange dagen, lage lonen. Later kwam ik op kantoor terecht. Niet afmattend, schoon werk. Koffie wanneer je wilde. Beter betaald. Weer later werd ik beleidsmedewerker. Je mocht alles, moest niets. Dijk van een salaris.

De piramide van de loonschalen staat op zijn kop. Hoe hoger gestegen, hoe meer privileges, hoe dikker de salarisenvelop. De loonslaaf die de laagste treden moet schoonmaken heeft strakke werktijden, fysiek zwaar werk en een laag loon. De ongelijkheid wordt versterkt doordat alle extraatjes zijn gekoppeld aan het torenhoge salaris van de topper. Vakantiegeld, pensioen, eindejaarsgratificaties – al die procenten gekoppeld aan een salaris van een ton leveren 12.000 euro op. Maar dezelfde procentuele koppelingen aan een laag salaris komen op 3600 eurootjes.

Om nog maar te zwijgen over de mensen zonder betaald werk. Zij krijgen dankzij het verheffende neoliberale marktdenken al sinds jaar en dag te maken met ontkoppelingen, kortingen, verhoogde eigen bijdragen en meer van dat soort VVD-gedachtegoedjes.

Zorgt dit beleid voor groei? Jazeker, de kloof tussen de haves en de have-nots groeit en groeit.

Het kabinet is op zoek naar bezuinigingen. Rutte en zijn maatjes willen nog een miljardje of negen uit de naden van hun regeringszetels kloppen. Wel, ik heb nieuws voor het gezelschap in het Catshuis. Staak het zoeken. Er is geld genoeg. Schaf de subsidiëring van de rijken af. Dump de procentuele koppelingen aan de extraatjes. Iemand die een ton verdient hoeft ook nog niet eens 8000 euri vakantiegeld te krijgen. 2000 volstaat. En nu we toch bezig zijn: belast alle bonussen van topinkomens met 100 % en kinderbijslag voor ouders die meer dan een ton verdienen is echt niet meer nodig evenals hypotheekrenteaftrek voor huizen boven de vier ton en...
Oh ja, voer het kijkgeld maar weer in en schaf elke omroepsubsidie af en laat het btw-tarief op brood en melk gewoon laag.

Nee, ik maakte geen carrière als beleidsmedewerker. Niets mogen produceren, ook al krijg je veel betaald, hield ik niet lang vol. Tenslotte ben ik geen politicus.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 2 maart 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

3.8 met 19 stemmen 298Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jacob
Datum:
2 maart 2012
Veel herkenning en nog meer instemming.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)