Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De krekels en de mieren

De Wiardi Beckman Stichting heeft een boekje gepubliceerd met de fraaie titel “Lessen uit de crash”. Ik ben geen econoom maar daarom niet minder bezorgd over de economische situatie. Wie dit boekje leest, krijgt op eenvoudige wijze inzicht in een aantal mechanismen achter de huidige crisis.

En de verbanden tussen de internetbubble in 2003, de vastgoedbubble en bankencrisis van Lehman Brothers en de IJslandse banken, de problemen met de Europese munt en de problemen van de Grieken, Italianen, Ieren en het kabinet Rutte. Het hangt allemaal samen met een wereldwijd piramidespel dat door bankiers en hun medewerkers gespeeld werd en dat iedereen rijk maakte, totdat we moesten betalen.

Onze aandelen werden meer waard, zodat degenen die ze verkochten veel konden consumeren. Wie ze had, toen de waarde instortte, zit met de schulden. Onze huizen werden duurder, zodat we meer konden lenen en consumeren. Totdat de prijs daalde en huiseigenaren achterbleven met schulden. Onze staten hebben flink kunnen lenen voor lage tarieven en kunnen consumeren, totdat de rente steeg. De belastingbetalers blijven achter met schulden.

Eenvoudig gezegd: we hebben via een omweg veel geld geleend en daarvoor geen bedrijven opgezet, geen nieuwe werkgelegenheid, geen opleidingen gevolgd, maar we hebben geconsumeerd. We waren, in de Verenigde Staten voorop en in Europa erna, krekels, terwijl de Chinezen en andere Aziaten de mieren van de wereld werden.

En nu moeten we de mieren betalen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 15 maart 2012


Geplaatst in de categorie: economie

2.4 met 8 stemmen 665Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)