Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dialoog van één kant

Je wilt iets onalledaags? Wat zeg je van de opening van ‘Een Nieuwe Lente'? Imposant – al was exposant Abram me volstrekt onbekend? Maar zeg eens nee tegen waardevaste Caledoniavrind good old Roan? Wie kent diens professionele landschappen niet? Zo naïef transgenerationeel toch? Verwonderd in het leven maar daarnaast langdurig BBK-bestuurslid? Van Rotterdam tot Parijs, van Cocksdorp tot Den Hoorn nooit ontmoet? Ron beroepsopener die stemming maakt op afroep voor pure kunstkwaliteit? Ken je 'm echt niet? Kun je dan toch voor één keer trachten je avontuurlijk te verplaatsen?.

Entrepotdok achenebbisj? Hoe lang geleden was je daar nog? Zeker toen je met de Tax Brothers speelgoed uit pakhuis Vlissingen gapte? Eeuwen terug zeker - nooit gelezen van opgeknapte pakhuizen, de nieuwe sjiekte op het Kadijkseiland? Met niemand over de Nijlpaardenbrug de Plantage ingefietst? Uitzicht straks overal op Artis? Niet gehoord van de kuifmakaak die vanaf de Entrepotkade op een zeilboot sprong? In de mast klom? Zich opgejaagd eenmaal te water liet terugvangen door Artiszorgers omdat zwemmen niet haar ding was? Kerel in welke tijd leef jij? Hoe kun je vrij leven los van de nieuwsfeiten? Nee asjeblief niet huilen – zakdoekie lenen?

Red je ’t dan meer prozaïsch mijn zoektocht voor te stellen? Naar een pakhuis ja maar genummerd op de Tussenkadijk? Waar ik alle moed verzamelde solo in stilte om aan te bellen? Bij mij onbekende Abram namens wie een stoet mooie vrouwen opendeed met de vraag wie ik was daarna wat ik zo vroeg kwam doen? Wat je dan zeiknat van het zweet verkleumd moet doen? Had jij gedurfd wat ik deed: onbesteld binnen een uur wachten? Tussen indrukwekkende rijen lekkernijen voor later? Hoe kan ik je Ron als betrouwbaar je hoofd inpraten? Zodat je ophoudt hem naar beneden te halen?

Terwijl Roan bevrind is met de Mucha’s? Van Alphonse(1860-1939) ja. Of die echt life met Sarah Bernhardt deed wat Ko van Dijk had willen doen? Doet dat ertoe? Besef jij wel dat grote kunstenaars hun familie verplichten? Mucha met eerste klasse Jugendstil in communistische tijden? Dat Roan daarom contact namens Nederland onderhoudt met Geraldine Mucha(1917)? Echtgenote van zoon Jiri(1915-1991) Schots gerenommeerd componiste van zichzelf? Dat zij met zoon John waakt over Alphonse’s nalatenschap in Praag? Dat Geraldine waarschijnlijk zoveel karakter en duurzaamheid heeft omdat zij van Orkney stamt? Omdat ze het op die archipel al meer dan achtduizend jaar volhouden?

Wat heet te laat? Abram opende zelf inderdaad maar wat is daarop tegen? Temidden van zijn vrouwen initiatiefnemer? Denk je Roan tweede plan? Wil jij soms zijn diepe levensgedachten wegschuiven? Filosofisch getinte tractaten over 3,2 zijn alomvattende seksgetal? Logisch (factorieel)afgeleid van eigen erectie? De RPC, Roan's Penetratie Coëfficiënt? Die van daaruit in zijn feestrede steeds algemener geldigheid verkreeg? Herkenbaar in gilletjes?

Wou je soms zijn liefdeslessen denigreren? Omdat hij die met compaan Evert voorop de fiets meegevoerd aan jongedames vertolkte? Op dak omdat zitten daar ontzag wekt? Met overal daken in verschuivende hoogten en beneden diepliggende binnenplaatsen voor acute hoogtevrees? Denk je echt dat zijn stelling van liefde is nooit meer dan een construct frisse meiden tot cynisme misleidt? Aha irritaties omdat Roan in vervrouwelijkte werelden zei te zwemmen? Oh no omdat hij alleen de kunst in staat ziet het vrouwtjesdier tot de metamorphose van de ware liefde te leiden? Je wordt toch niet jaloers op die mallerd?

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 31 maart 2012


Geplaatst in de categorie: drank

3.0 met 7 stemmen 297Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)