Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Psychopaten

Zondag keek ik naar Focus, een programma dat tijdens Studio Sport wordt uitgezonden en daardoor te weinig wordt bekeken. Deze aflevering ging over de maffia-gen. Het blijkt dat een bepaald type misdadigers een gemeenschappelijke gen hebben, die hen, zoals een wetenschapper zei, niet aanzet tot geweld, maar de daders wel verminderde keuzemogelijkheden geeft. Verminderd toerekeningsvatbaar.

Het gen schijnt juist voor te komen bij zeer gewelddadige mensen die schijnbaar geen geweten hebben. En misschien ook wel niet hebben. Maar dat wil niet zeggen dat mensen met dat gen ook misdadiger worden.

Integendeel. Ze blijken ook heel goed leider van bedrijven te kunnen worden. Zeker in omgevingen waar alles constant veranderd en weinig gecontroleerd kan worden, doen deze mensen het heel goed. Er is zo’n omgeving. Het lijkt wel of het voor ze gemaakt is.

We noemen het de financiële wereld. Hier worden, met computers, miljoenen verhandelt en worden ongenadig grote risico’s genomen. Hier is het juist handig om geen geweten te hebben; om niet te denken van als ik nu mijn geld uit Griekenland terug trek, dan gaat Griekenland failliet en worden duizenden werknemers op straat gezet en tienduizenden mensen in de ellende gegooid met het risico dat, als de Europese regeringen niet bijtijds bijspringen, heel Europa naar de ratsmodee gaat. Nee, dat moet je niet denken als je een paar miljoen, of miljard kunt verdienen. Of kan voorkomen dat je bedrijf een paar miljoen verliest.

Hoppa.

Wat de bankencrisis, ook wel Eurocrisis genoemd, duidelijk maakt, is dat miljarden verhandeld werden in allerlei financiële producten, eufemistisch innovaties genaamd, waar niemand van begreep of het nog goede producten waren of niet. Dat maakte ook niet uit. Als je ze maar snel genoeg met winst doorverkocht, liep je geen risico en pakte je een mooi percentage.

Het is dus niet bijzonder dat psychopaten de banken hebben geleid en misschien nog wel leiden. Het zijn immers de grootste misdadigers van de afgelopen twintig jaar?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 5 april 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.2 met 5 stemmen 187



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
5 april 2012
Veel leiders hebben psychische stoornissen. Wetenschappers onderzochten dat. Uiteraard zijn er ook integere leiders. Maar in het 'zakenleven' lopen genoeg egogeilers rond. Ook in de publieke sector. Vaak heten zij 'topman' of 'topvrouw'. Steeds vaker blijkt, dat zij veel persoonlijk en zakelijk leed veroorzaakten. Goed gekozen onderwerp voor deze column.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)