Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Samsom een verademing

Het mocht in de krant. Een PvdA leider die voormalig premier Kok afkraakte. In het openbaar nog wel, want Diederik Samsom deelde zijn kritiek op zijn partijgenoot met de media. Wim Kok, ex-vakbondsleider, ex-socialist en huidig kapitalist, kreeg lik op stuk om zijn hypocriete opvatting over topbonussen. Hèhè, eindelijk.

Wim Kok is er in zijn eentje verantwoordelijk voor dat ik sinds zijn premierschap nooit meer op de PvdA stemde. Hij haalde het in zijn hoofd om de Betuweroute er doorheen te jassen in strijd met allerlei waarschuwende rapporten. De goederenspoorlijn moest haven Rotterdam verbinden met het Ruhrgebied. De havenbobo’s vonden dat een prima idee. Logisch want dat zou de winst op het haventransport ten goede komen en daarmee ook hun portemonnee. Maar ook allerlei andere argumenten werden door Paars in de strijd geworpen. De werkgelegenheid, het milieu, de concurrentiepositie van Nederland...
Dat natuurorganisaties protesteerden, dat Betuwenaren huilden omdat hun huizen moesten worden gesloopt om plaats te maken voor rails - peanuts vond Paars. In het landsbelang stuurden Kok en Jorritsma er de ME op af.

De kosten van de Betuweroute liepen op tot 11 miljard euri. Tot op de dag van vandaag is de Betuweroute verlieslijdend. Er rijden veel te weinig volgeladen goederentreinen overheen. En Duitsland heeft de aansluiting met het Ruhrgebied nog lang niet rond.

De Betuweroute is een vreselijke zeperd. Qua impact te vergelijken met een nationale zeperd van een heel andere orde: Srebrenica. En wie is daarvoor politiek eindverantwoordelijk? Precies.

Toegegeven, die interne verkiezingen van de opvolger van Cohen vond ik overdone. Is de beste debater ook automatisch de beste leider? Waarom niet gewoon nummer 2 uit de fractie tot leider benoemen? Maar ik zat mis. De verkozene, Diederik Samsom, is een verademing. Wie als frisse leider de moed heeft een oud-partijleider, oud-premier, veelvoudig commissaris, minister van Staat en Grootkruisridder, te kapittelen, die heeft ballen.

Ga zo door Diederik. Let’s make a deal. Jij erkent publiekelijk dat oud-minister Wouter Bos de ABN-AMRO bank voor veel te duur heeft gekocht. En je dient een anti-topbonuswet in. Daarna stem ik op de vernieuwde PvdA, links van het midden.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 13 april 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

3.7 met 13 stemmen 265Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
13 april 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
De openheid en eerlijkheid van Diederik Samsom vind ook ik heel verfrissend. Aan wat je schrijft over Wim Kok heb ik niets toe te voegen. Geweldig dat Samsom nu die bonuscultuur wil aanpakken. Het werd ook tijd! De volgende keer stem ik ook weer PvdA.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)