Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Meeuwen

Toen ik nog een kind was, en de zee ver weg, zag ik soms, de enkele keer dat ik op een vakantie op een boot ging, naar Engeland of Scandinavië, meeuwen. Of als ik op de boot van Schiermonnikoog voer; meeuwen. Omdat ik ver landinwaarts woonde en eigenlijk toch weinig op vogels lette, waren meeuwen voor mij prachtige witte vogels die wuifden in het weide landschap van zee, zon en wind; die met gespreide vleugels moeiteloos omhoog zweefden waar andere vogels moeizaam klapwiekten en zoogdieren, zelfs de vleermuis, zich nooit waagden.

Wonderbaarlijk witte en vooral vrije vogels.

De laatste tijd heb ik dat beeld bijgesteld. Meeuwen zijn de schooiers van de lucht. Ze hangen zo sierlijk achter de boot naar Schiermonnikoog omdat ze gevoerd worden. Als ik in mijn stad naar de vuilnisbelt ga, zie ik ze daar ook, of op de markt, als de kramen vertrekken en afval achter blijft. Of als een buurman een vuilniszak op straat laat zwerven zijn het niet alleen kraaien en kauwen, maar vooral meeuwen die het plastic uiteen rukken en zich tegoed doen aan alles wat in de zak zit. Geurend of meurend. Stinkend. Blubberend. Zelfs als honden zich walgend afkeren, slaan zij nog toe.

Als meeuwen in het park een stuk brood hebben weten te bemachtigen, gunnen ze het elkaar niet, maar blijven elkaar najagen tot een van hen het brood in grote stukken zijn keel in heeft weten te schrokken. Het zijn nare vogels die met schrille schreeuwen, vechtend, pikkend of een enkele keer, hangend in de lucht, loerend, wachtend op wat voor eten dan ook, elkaar niets en eigenlijk niemand iets gunnen.

Ook de vrijheid niet.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 19 juli 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

3.4 met 9 stemmen 872Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton
Datum:
21 juli 2012
Meeuwen (vogels) - Wikipedia
nl.wikipedia.org/wiki/Meeuwen_(vogels)

Meeuwen zijn zeevogels binnen de familie laridae uit de orde steltloperachtigen (Charadriiformes) van 102 soorten. Het zijn over het algemeen vrij grote vogels, ...


"ZEEVOGELS"...!!
Naam:
Iris
Datum:
21 juli 2012
Email:
iris.aguirretigo.com.py
Ik kan mij volledig vinden in wat Joanan Rutgers schrijft. Meeuwen doen niets anders dan naar weggeworpen voedsel zoeken; vogels die hun honger proberen te stillen. De mens beseft niet dat zijn zoeken naar voedsel gepaard gaat met totale ontbossing en met de verwoesting van Moeder Aarde, die (zoals iemand me schreef) geen nooduitgang heeft.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 juli 2012
Ik vind het juist een schitterend gezicht als ik die sierlijke meeuwen met hun sterke snavels die plastic zakken zie openrijten, terwijl de meest milieuvervuilende verpakkingen en de etensresten zichtbaar op straat rondwaaien. Meeuwen zijn de klokkenluiders van onze afvalproblematiek en overbeschaafdheid. Wij zouden ons moeten schamen en niet die slimme vogels, die gewoon op voedsel jagen en als je beter waarneemt zie je echt wel een saamhorigheidsgevoel bij die beesten, ik vermoed zelfs meer dan bij de huidige crisismensen. Prachtige foto trouwens, heerlijk die beesten!
Naam:
Stadjer
Datum:
19 juli 2012
Meeuwen zijn net als haaien onderdeel van de milieudienst van Moeder Natuur. Gelukkig zijn mensen over het algemeen geen haaibaaien, vooral als ze lid zijn van de PvdA. Of lees ik deze column nu net iets te groot?
Naam:
J.de Groot
Datum:
19 juli 2012
Email:
joke190411hotmail.com
Juist ja, zo te zien hebben mensen en dieren toch meer gemeen dan wij dachten.
Alles wat wordt toegeworpen maakt mens en dier lui om zelf in hun onderhoud te voorzien.
En pikken het dan ook nog liever bij elkaar weg.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)