Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De verzuurden

Er was weinig volk op de persconferentie van het meisje dat ons land vertegenwoordigd had op het eurovisiesongfestival en dat ik al eens graag Vlaams sletje noem, los van de onmiskenbaar morele bezwaren van hen die de vrije meningsuiting en het recht op ironie geen warm hart toedragen.
Ik mag ze al eens de verzuurden noemen, zij die geen gevoel voor humor hebben, die in buurtactiecomités zitten zodat ze overal kunnen tegen zijn, samen met gelijkgezinden. Tegen tegen tegen. Al kom ik ze liever niet tegen. In hun garage zijn ze bedrijvig met spandoeken en spuitverf, houten planken en paaltjes en het uittesten van megafoons. In een handomdraai spuiten ze hun verzuurde boodschap op oude lakens en trekken ze in groep naar straten en pleinen waar ze - stout als ze zijn - al eens graag een pot rode verf uitgieten in de filters van fonteinen. Dat laatste is niet waar, maar ik rijm al eens graag, op tijd en stond.

Tegenwoordig moeten ze zelfs niet meer buiten komen. Dat scheelt. Het internet is hun nieuwe spandoek geworden en dus spuwen ze hun gal op fora, onder krantenartikels en op zelf opgerichte sites, doorgaans niet gehinderd door foutloos taalgebruik of een open geest.

(Naar verluidt zou het Vlaamse sletje op weg naar de persconferentie een Hollands-Indiaanse kakelhen tegengekomen zijn die - ondanks vreselijke geluiden - er toch maar niet in slaagde haar ei te leggen. Volgens insiders is er een duet in de maak.)

De verzuurden zijn tegen windmolens, langer werken, auto’s, industrie, meningen die de hunne niet zijn, lawaai na 10 uur ‘s avonds en voor petities. Zij zijn het die goedkoop wonen vlakbij een luchthaven en dan klagen over opstijgende vliegtuigen. Wie niet denkt zoals zij denken, moet het ontgelden. Dan ben je het uitschot van de maatschappij en zou je beter zwijgen. Of gewoon hun petitie tekenen. Dankzij hen is de wereld tenminste nog niet helemaal naar de verdoemenis. Zolang ze ademen, zullen ze hun adem gebruiken om tegen alles in te gaan. Zucht.

Maar goed, waar waren we gebleven? In elk geval niet op de persconferentie van het Vlaamse sletje. Laat dat duidelijk zijn.

Schrijver: Johan De Smet, 3 juni 2012


Geplaatst in de categorie: moraal

4.1 met 32 stemmen 303Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Urbanus
Datum:
3 juni 2012
De van Turkse komaf Nederlands Indiaanse kakelhen is gelijk fluitend op wereldreis gegaan. Waar zij dat van betaalt weet ik niet, maar België als geduetteerde bestemming lijkt me vooralsnog te ironisch. De Hedwigepolder komt eerst.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)