Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

130 Hiephoi!

Enkele jaren geleden besliste de overheid dat de automobilist kalmer moest rijden. Op snelwegen van 100 naar 80 in de buurt van grote steden. Op gevaarlijke provinciale wegen van 80 naar 60. Goed voor de veiligheid. En voor het milieu. Minder fijnstof, dus beter voor de volksgezondheid. Maar nu vindt diezelfde overheid dat de automobilist sneller moet gaan rijden. Goed voor de doorstroming, is het credo.

Ben wel benieuwd wat voor auto minister Schultz heeft. Dan bedoel ik haar privé-auto. Want ik neem aan dat ze haar dienstauto niet mee naar huis mag nemen. Scheuren in diensttijd zal voor een minister wel geoorloofd zijn, zeker vergezeld door vier van die snelle motoragenten met blauwe zwaailichten. Schiet op, chauffeur, ik moet op tijd zijn voor Knevel & Van den Brink. Trap hem op zijn staart. Ja, 180, het moet maar even. Haalt die BMW acht cilinder op zijn sloffen. Nee, in haar eigen tijd zal ze wel Volvo rijden. En voor de weekenden een cabrio-oldtimertje. Kan ze lekker uitwaaien met een hoofddoekje om. Genieten van haar eigen flitsende verkeersbeleid. Met 130 over de Afsluitdijk. Ondertussen zwaaien naar al die dankbare automobilisten die ozo blij zijn dat ze 10 kilometer in het uur harder mogen. Kijk eens minister, met handen los!

En door de week is het uiteraard lekker doorstromen geblazen. Wat zullen de files rond de grote steden gaan verdwijnen als waterijsjes in de zon. En wat kunnen de minister en haar topambtenaren van Rijkswaterstaat zich straks verkneukelen over hun gedurfde blitzbeleid. Wat zal de VVD lachend kunnen roepen na een klinkende verkiezingszege: wij gaven de Nederlanders hun snelwegen terug! En wat zullen de ambulancebroeders balen als ze steeds meer verpletterde automobilisten op die brancard moeten hijsen. Nee, hoeft niet zo voorzichtig want dooier dan dood kan niet.

Nee, schreeuwde de minister samen met enkele van haar loyale topambtenaren, Deens onderzoek heeft aangetoond dat harder rijden juist minder ongelukken oplevert! Dat dit onderzoek niet helemaal goed is geciteerd – dat is iedereen allang vergeten. Maar nu zegt ze: de auto-industrie heeft zulke schone auto’s geproduceerd dat roetdeeltjes en fijnstof uit de Hollandse hemel zijn verbannen. Keep on dreaming, minister Schultz. Maar niet met uw hoofd in de wolken achter het stuur van uw cabrio. En niet te lang. Laten we zeggen tot... ehm... 12 september?


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 6 juli 2012


Geplaatst in de categorie: verkeer

3.6 met 13 stemmen 261Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)