Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Spanje voor de lieve vrede?

Had ik ooit een pin-up aan mijn wand gehad, ik zal het maar eens bekennen, het zou hoogstwaarschijnlijk Annemarie Oster(1942) zijn geweest. Wat een stuk. Die betoverende ietwat spottende pijndoende lach. Panische seksbom noemt zichzelf achteraf. Vol spanning wachtte ik steeds op de volgende Hadimassa. Na afscheid van de moederkerk en alle heiligen voelde ik niks voor enige nieuwe plaatjescultuur. Nog steeds is ze goed voor een warm gevoel diep van binnen. Ik ben een trouw mens. Bereid tot kanttekening.

‘Lang geleden’ schrijft Annemarie ‘was ik in Barcelona met mijn eerste toekomstige echtgenoot.’ * Verliefd op de Ramblas, ‘Samen 35!’ riep ze ‘onwetend dat onze wegen zich binnen vijf jaar alweer zouden scheiden.’
Weer leuk deze terugblik. Met de alom tegenwoordige reisschrijver die wist waar je moest zijn. Cees Nooteboom ongetwijfeld. In Barcelona in Bodega Bohemia, café Cantante voor overjarige transformistas.

Wij kenners van Annemarie’s publieke leven weten dat ze toen met Bram de Swaan enige jaren getrouwd was. Swingend door de Kalverstraat. Na Bram kwamen werd geen man ooit nog echt prominent blijkbaar. Toen hoogbegaafd, politicologiestudent en redacteur Propria Cures. Nog later Prof. Dr. A. de Swaan, socioloog en PC Hooftprijswinnaar. Het lieverdje van links Amsterdam.

Enig rekenwerk leert dat hun Barcelonatrip in 1959/60 plaatsvond. Midden tijdens dictatoriale Franco-bewind 1939-1975. Franco overwinnaar van de Spaanse Burgeroorlog stond toen bij oprechte democraten voor volstrekte reactionaire antidemocraat. Terecht, wrede caudillo. De repressie was op een dieptepunt. Wie toen de vreedzame overgang naar een democratie had voorspeld was gek verklaard. De VN riepen een economische boycot uit in 1946.

Om kort te gaan: een fatsoenlijk mens bedacht zich wel driemaal alvorens naar Spanje te gaan. Wat deden Bram en Annemarie in Franco’s Spanje? Beiden uit Amsterdamse politiek bewuste, vrijzinnige milieus, de tweede wereldoorlog nauwelijks 15 jaar voorbij, beiden geconfronteerd met directe gevolgen. Bram uitgesprokener–joods en politiek bewust qua achtergrond. Hij had intellectueel groot overwicht zoals Annemarie steeds betoogt.

Toch lijkt mij gerechtvaardigd de boel eens om te draaien. De Swaan die voorop stond om de mensen te wijzen op politieke implicaties bij al wat ze deden heeft mogelijk als adolescent het pleit verloren. Van a-politieke Annemarie Oster die ook knap overtuigend doorkomt. Wellicht de reden dat Bram nooit reageert op haar columns. Voor altijd overruled!

Het argument van de Vlaamse auteur Paul Koeck(1940) dat toerisme de Spaanse democratie heeft bevorderd lijkt mij zelfs bij hem niet overtuigend. Hij bezocht ook al in 1960 Spanje. Naar wat hij echter zegt te hebben gezocht en gevonden was duidelijk apolitiek. Koeck ging ter ’compensatie voor de afwezige voorvader’: één 17e eeuwse boerse vóórmoeder uit Bornem had zich laten bezwangeren door een onbekende Spaanse soldaat. **

In beide gevallen geldt dat kranten frequent berichtten over harde repressie en willekeurige veroordeling van wat riekte naar ongewenste geluiden vrijheid van vereniging en burgerrechten. Zowel Paul als Bram en Annemarie moeten geïnformeerd zijn geweest.

Transformistas in de feestsluier van buitenissig vertier vorm(d)en traditioneel geen gevaar voor Franco en diverse dictators. Dat geldt niet voor ‘onze’ travestiet Dolly Bellefleur (Ruud Douma) om wie kunstenares Jacinta Heijmans een expositie heeft georganiseerd. Annemarie presenteert hem echter tot slot als ‘zonder pretentie’. Deze ‘flamboyante stedenmaagd’ is evenwel zeker politiek! Niet alleen getuigend de nominatie voor Roze lieverdje. Neen Dolly neemt nooit een enkel blad voor de mond!
*Volkskrant van 12 juli 2012
** Jacinta Heijmans presenteert Dolly Bellefleur, mijn muze t/m 5 augustus. Locatie: Mark Keppel Lijsten/galerie, Schagchelstraat 5 Haarlem.
*** http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DST24082002_143

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 14 juli 2012


Geplaatst in de categorie: partner

3.0 met 10 stemmen 274Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
17 juli 2012
Email:
moi636yahoo.com
Behalve columns kan je mooi dichten, ik vond de jouwe mooi, die bij Pom.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)