Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bedrijfstruuks

Een postzegel met 1 erop in plaats van 44 cent. Een OV-chipkaart die je op elk overstappunt dubbel moet gebruiken, anders krijg je boete. De vergrijzing als excuus om je pensioenpremie te verhogen. Zomaar een greep uit de trukendoos van bedrijven en instellingen om je geld af te troggelen.

PostNL voerde, voor het gemak van de klant, een nieuw type postzegel in. Met nummers erop. Vroeger stond er 44 cent op. Nu prijkt het nummer 1 erop. Behoudt zijn waarde, dus wie kan ertegen zijn. Maar hoeveel kost die 1 eigenlijk? 50 cent. Laat PostNL dat er nu net niet bij zeggen. Een verhoging van 12 %. En prijsverhogingen in de toekomst? Worden slinks ingevoerd want 1 blijft altijd 1. Voordelig toch? Ja, wel voor PostNL.

De AOW-leeftijd is, met dank aan de Kunduz partijen, in sneltreinvaart verhoogd. Hoewel onze pensioenfondsen de rijkste ter wereld zijn, komen ze toch nog tekort. De vetbetaalde pensioendirecteuren klagen over… de vergrijzing. Dezelfde vergrijzing die demografen al decennia geleden zagen aankomen. De pensioenfondsen eisen streng ingrijpen. Bijvoorbeeld pensioenen pas uitbetalen op AOW-leeftijd. We hebben jullie wel door, directeurtjes. Blijft er nog meer over voor je eigen topbonus.

ICT bedrijven smeerden de minister en daarmee ook de vervoersbedrijven een peperduur OV-chipsysteem aan. Met enkel een chipkaart overal in. Tram, bus en trein. Dat is pas vooruitgang. Handtekeningen gezet, glas geheven. De ICT bedrijven aan de slag. Miljoenen uitgegeven. O, probleempjes met de pilot in Rotterdam? Fiksen we. Wat tegenvallers bij overstappen tussen verschillende vervoersbedrijven? Lossen we op.
Afijn, miljoenen werden miljarden. En wat hebben we nu? Een storingsgevoelig, gebruikersonvriendelijk kutsysteem. En als je geld moet terugvragen omdat het OV-systeem weer eens haperde word je online in de chat gezet met een of andere Miranda of Ali.
Heb ik u zo geholpen, meneer?
Nee, Ali, je gaat niet in op mijn vraag!
Help, Miranda en Ali blijken geen mensen van vlees en bloed, maar zijn computergestuurd!
Dan maar in tweevoud allerlei ingewikkelde formulieren invullen en per post verzenden. Bij Gods… sorry NS’s gratie krijg je dan een deel van de schade terug. Wat een vooruitgang. Voor de ICT-sector dan.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 20 juli 2012


Geplaatst in de categorie: moraal

4.5 met 10 stemmen 293Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Randstadjer
Datum:
20 juli 2012
Vergrijzing is nooit een excuus geweest om de pensioenpremie te verhogen, maar een verzekeringstechnisch argument. Helaas hebben politici het in het land voor het zeggen, niet de economen. Of postzegels, pensioenen of ICT, de overheid zit helemaal nergens mee. En dat is oud nieuws dat eindelijk eens om een oplossing vraagt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)