Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Voetbaltips

Een week Olympische sport kijken levert boeiende beelden op. Straks moeten we het weer doen met een overkill aan voetbal, nu is het genieten van bijzondere sportsoorten die je zelden ziet. Daar kan het voetbal nog wat van leren.
Neem nu het schieten, de enige sport waarbij je doodstil liggend toch een topprestatie levert. Spannend! Dat is nog eens wat anders dan al die liggende voetballers op het veld als ze weer eens onderuit getrapt zijn. Daartegenover staat het razendsnelle hockey. Met een blauw veld hoopten de Britten dat je de bal beter zou zien. Het hele veld doet pijn aan je ogen, maar het levert in ieder geval kleurrijke beelden op. Dus misschien toch wel een goed idee, dat blauwe voetbalveld.

Er zijn ook sporten die aantonen dat je het voetbal spannender kunt maken. Bij het schermen stonden twee marsmannetjes minuten lang een beetje naar elkaar te zwaaien met hun stokje. Tot de scheidsrechter ingreep en de klok van de wedstrijd een paar minuten verder zette. Ha, mooi zeg! Zo kun je ook luie voetballers tot meer actie bewegen. Hup, tien minuten van de speeltijd af. Dan hoef je gelukkig niet anderhalf uur lang naar een saaie pot te kijken.

Bij het basketbal ga je uit het veld als je te veel fouten maakt. Die regel kenden we al, maar moet nu eindelijk ook maar eens in het voetbal toegepast worden. Iedere speler eruit die een overtreding maakt. Een beetje zoals ze dat op de wielerbaan doen. Bij het Omnium gaat na elke paar rondjes de langzaamste en dus laatste wielrenner genadeloos uit de wedstrijd. Handige tip. Gewoon na elke vijf minuten de voetballer aan de kant zetten met de minste balcontacten. Dan hou je vanzelf een stuk of tien harde werkers over.

Met een beetje fantasie moeten de dikke voetbalbestuurders nog meer leuke nieuwe regels kunnen bedenken. Jurycijfers voor sprongen lijkt me wel wat. Kijk maar eens naar de sierlijke capriolen van duikers, turners en trampolinespringers. Prachtig om te zien met die salto's en schroeven enzo. Dat is toch veel leuker dan een kopduel waarbij een paar mannen recht op en neer gaan. Ook mooi is het oranje schijfje dat bij een raak schot tijdens het olypische schieten verandert in een waaier van paarse confetti. Af en toe die bal laten ploffen als verrassingselement.
Moet kunnen, voordat het saaie voetbalgedoe weer losbarst.

Schrijver: Rob Chevallier, 6 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: sport

4.0 met 2 stemmen 179Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)