Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Shit

Geen mooier woord om tegenslagen te verwoorden dan ‘shit’. Ik weet nog waar ik was toen ik het de eerste keer zei. Nog geen tien was ik, in de gang van het ouderlijk huis, klaar voor een familie-uitstap, tot mijn broer merkte dat er een vlek op zijn t-shirt zat en hij vlug een andere moest gaan aantrekken voor we konden vertrekken. Shit, zei ik, deels omdat we al te laat waren, deels om me empathisch op te stellen tegenover zijn vlek. Waarop hij, tien jaar ouder dan ik, zei dat als ik ooit dat vuil woord nog eens in de mond zou nemen, hij mijn tong zou uittrekken. Shit, dacht ik, dat mag niet gebeuren. Ook al omdat je zonder tong geen shit kan zeggen. Meer dan i komt er niet uit. Daar sta je dan, i te zeggen, midden in je miserie.
Een maand later was het al shit wat de klok sloeg. Shit hier, shit daar, op school vooral, ver van mijn broer. Zo stoer kunnen doen met amper vier letters, het is weinig woorden gegeven. In het Nederlands is er geen enkel woord waarmee we onze tegenslagen kunnen uiten. Potverdorie, jandikke, jeetjemienee. Je kan er niet mee buitenkomen. Jeetjemienee zeg je alleen als je in de beslotenheid van je eigen garage met een hamer op je duim slaat en je zeker bent dat er niemand in de buurt is. Anders zeg je maar beter shit.

Shit is kort, krachtig en zegt waar het op staat. Dat je in de stront zit. Stel u voor dat we constant stront moeten zeggen, het zou hetzelfde niet zijn.
‘Meneer, het spijt me, maar u heeft kanker.’
‘Stront, hoelang heb ik nog?’

Shit trekt ook de aandacht. Zeg maar eens heel luid shit op straat, de mensen zullen kijken. Er zullen er zelfs komen toesnellen om te vragen of er iets is en of ze kunnen helpen. Dat heb je met jandikke niet. Dan word je raar bekeken. Meer nog, je wordt uitgelachen.

Je kan shit ook combineren met een ander woord. Een shitprogramma bijvoorbeeld. Of een shitpresentator. Meteen denkt u aan Jan Leyers in Zomergasten. Allemaal dankzij shit.

Schrijver: Johan De Smet, 26 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: woede

4.5 met 27 stemmen 246Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)