Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ik stem blanco

Volgens de VVD verdient werkend Nederland belastingverlaging. Hun verkiezingsleus staat haaks op wat zij in het Kunduz-akkoord regelden: de lasten fors verhogen. De VVD pleegt geen kiezersbedrog. Ze belazeren de kluit al vóór de verkiezingen.

Waarom nemen politieke partijen nog de moeite om een verkiezingsprogramma te schrijven?
Bij de vorige verkiezingen stond in geen enkel programma het voornemen om de BTW te verhogen. Bij de aanloop naar de volgende verkiezingen is dat al geregeld. Bij de vorige verkiezingen meldden enkele partijen dat in overleg met de sociale partners de AOW leeftijd stapsgewijs verhoogd moest worden. Daarna zijn de sociale partners gepasseerd en schoot de AOW leeftijd de lucht in. Voor de vorige verkiezingen wilde maar één partij de ontwikkelingssamenwerking verlagen. Erna is er een klimaatverkilling ingetreden en willen de meeste partijen op die hulp beknibbelen.

Wat is de zin van regeringsakkoorden? Na de vorige verkiezingen werd een minderheidsregering gesmeed met gedoogsteun van de PVV. Regeringsakkoord en gedoogakkoord werden plechtig ondertekend. Dan gaan die partijen zeven weken in het Catshuis praten over de crisis. De PVV kapt het overleg af om vijf voor twaalf. Niks aan de hand, want regeringsakkoord noch gedoogakkoord worden overtreden. En wat doen VVD en CDA? Ze verscheuren het regeerakkoord en eisen nieuwe verkiezingen. Twee dagen daarna gaan ze praten met drie andere gedoogpartners met het Kunduz-akkoord als gevolg. Staatsrechtelijk waren er helemaal geen nieuwe verkiezingen nodig, want er was geen kabinetscrisis. Bovendien – nog erger – had het Kunduz-akkoord geen enkel democratisch mandaat. Het stond vol maatregelen die niet aan de kiezer waren voorgelegd.

Trouwens, van de partijen die niet meededen - SP en PvdA - heb ik ook niet gehoord dat ze nieuwe verkiezingen in een tijd van crisis onverantwoord vonden.

Dus gaan we voor de vijfde keer in tien jaar naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Ooit wezen we in ons land honend naar Italië bij de zoveelste kabinetscrisis in korte tijd. Maar nu hebben we voortdurend Italiaanse toestanden in Nederland. Nederlandse politici willen geen oplossingen, ze zijn alleen maar uit op stemmen. Voor mij een reden om blanco te stemmen.

Of… de VVD belooft mij als werkende Nederlander dus belastingverlaging. Zal ik dan toch maar op hen stemmen? Dan kan ik alle door Rutte vóór 12 september opgelegde lastenverzwaringen tenminste ergens van betalen.


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 31 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

3.7 met 15 stemmen 329Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Randstadjer
Datum:
31 augustus 2012
Wat de politiek rechts weggeeft, haalt het links weer terug, - en omgekeerd. Verder heeft blanco stemmen geen enkele zin omdat er nu eenmaal coalitiemeerderheden moeten worden gehaald. Deprimerende column, beur je lezers eens wat op. "De knotnerus erin!" bijvoorbeeld, in plaats van de bekende beuk. Alvast bedankt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)