Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Leiders met ballen

Wat de samenleving nodig heeft staat niet in de verkiezingsprogramma’s. Schaf de kinderbijslag af. Hef de verplichte pensioenen op. Voer de sociale dienstplicht in. Nu is zeker het eerste punt niet populair. Kun je er stemmen mee trekken? Ja, kwestie van eerlijke en heldere uitleg. Kiezers hebben behoefte aan waarheid, trouw en moed. Kiezers zijn gek noch dom.

In eerdere columns heb ik bovenstaande thema’s inhoudelijk besproken. Het item nu is leiderschap.

Kiezers willen geleid worden. Dus als een leider ze geloofwaardig wijsmaakt dat Nederland beter af is zonder moslims, zijn ze bereid hem te volgen. Of als iemand met gezag hen aan de neus hangt dat sociale werkplaatsen te duur zijn denken ze: het zal wel. En als een nette Minister van Staat stelt dat het Oranjehuis helemaal niet veel kost, vinden ze dat ook. Een vakminister die pleit voor de aanschaf van een dure straaljager omdat die zoveel banen schept, geven ze het voordeel van de twijfel. Maar als leider kun je het ook te bont maken. Als premier charming Rutte ze na 12 september lagere lasten belooft, zeggen ze: kom nou.

Waar een callgirl al haar kwaliteiten in de strijd werpt voor geld, trekt een lijsttrekker al zijn registers open voor stemmen. Hij maakt zijn tegenstander, die hij in zijn hart graag mag, uit voor leugenaar. Doet mee, voortdurend schaterlachend, aan tv-spelletjes die hij verfoeit. Gaat voluit voor de winst in het debat terwijl hij weet dat goede sprekers vaak slechte bestuurders zijn. Wat is beter? Je lichaam verkopen voor een handvol centen of je ziel voor een paar stemmen?

Een leger zonder generaal wordt afgeslacht. Een schip zonder kompas vaart op de klippen. Een volk zonder leiding verdwaalt. Maar welk lot wacht kiezers die geleid worden door een kudde moedeloze herders? Eeuwig blijven zweven?

Leiders (M/V) met ballen hebben we nodig. Niet alleen mooi naar de mond praters. Of regenten die alleen maar op de winkel van de monarchie passen. Noch veelbelovers en weglachers met korte geheugens. Dus laat het land niet lijden leider maar leid het. Niet in het belang van je eigen carrière, noch voor je partij of de elite, niet voor God of Vaderland. Doe het voor de mensen die er wonen, en hou het verdomme vier jaar vol.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 7 september 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

3.8 met 10 stemmen 237Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Eelt
Datum:
7 september 2012
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Je hebt volkomen gelijk. Het is schandalig dat er in deze crisis tijd een kabinetscrisis kwam.
Veroorzaakt door een minister, die een betere job zag aankomen. Moge het hem vergaan als Job, maar het mag niet zo goed aflopen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)