Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De hysterische uitslag

Op het moment dat ik dit schrijf zijn de laatste debatten voorbij, maar de eerste stemmen nog niet geteld. Het is een nek aan nek race, zeggen de media. En daar gaat het dus niet om.

Roemer daagde Samsom uit om te zeggen, dat de PvdA alleen zou regeren met de SP. Dat is je collega op links uitnodigen tot kiezersbedrog. Als het Roemer echt zou gaan om de door hem zo vurig beleden linkse koers van Nederland, zou hij zijn kiezers oproepen massaal op de PvdA te stemmen. Hij zou zijn leden massaal uitnodigen lid te worden van de PvdA om zo het programma maximaal te beïnvloeden, maar nee, hij kiest de oude communistische weg: pas regeren als we een meerderheid hebben.

Sinds 1917 is er nooit een linkse meerderheid in Nederland geweest en het lijkt erop dat die er voor 2117 ook niet komt. Roemer kan blijven dromen. Blijven hopen, maar uiteindelijk verzwakt elke extra linkse partij de linkerzij.

Hetgeen ook voor rechts geldt, maar dan in mindere mate, omdat rechts iets groter is. Rechts houdt, als je CDA bij rechts rekent en ik zie niet waarom niet, bijna altijd een kleine meerderheid. Alleen dankzij de strapatsen van Wilders kan rechts nu niet zonder links regeren. Voor Wilders geldt overigens hetzelfde als voor Roemer. Als Wilders echt voor rechtse politiek was, zou hij zijn knopen tellen en al zijn kiezers oproepen om op de VVD te stemmen. Hij kan ook zijn leden oproepen lid te worden van de VVD, maar bij een partij van drie leden helpt dat niet echt.

Opnieuw ben ik tevreden met de campagne van de PvdA. Daar gaat het natuurlijk niet om. Campagnes waar ik tevreden over was hebben niet altijd goede resultaten opgeleverd, maar het is voor mij wel prettig dat ik niet met kromme tenen folders heb lopen uitdelen of met tegenzin op Tjeerd van Dekken (nr. 35) heb gestemd. Het gaat mij erom dat we een fatsoenlijke campagne hebben gevoerd.

Wij hebben niemand aangevallen. Niemand onderuit gehaald. Wij wijzen de weg uit de crisis, de snelste weg: investeren in de toekomst: onderwijs, onderwijs, onderwijs. Dat is een lange weg. Samsom benadrukte dat het een lange weg is. Maar, laat dat een troost zijn, ook zonder crisis krijgt Nederland het moeilijk genoeg met de vergrijzing, klimaatverandering en de beëindiging van de aardgasbaten.

Op voor de verkiezingen in 2014. Dat zal een nek aan nek race worden, aldus de media. Maar daar gaat het ook dan niet om. Het gaat toch om Nederland?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 13 september 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

3.4 met 8 stemmen 612Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)