Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wij zijn onze genen

Volgens Freud wordt het menselijk gedrag bepaald door seksuele drift. Theologen en filosofen dachten al lang voor Freud dat de geest de toon zet. Maar tot op de dag van vandaag weten we niet waar die geest zich verstopt. Hetzelfde verhaal met de ziel. Ook die is onvindbaar voor de wetenschap. Naoorlogse pedagogen prentten generaties ouders in dat opvoeding een kind volledig kan vormen. Nu stellen neurologen dat alles draait om ons brein. Maar hoe zit het met de genen?

Onderdeel van ons DNA is het gen. Het is de kleinst mogelijke natuurlijke eenheid van erfelijke informatie. In die genen zitten de erfelijke instructies van onze voorgeslachten. Bij onze geboorte erven we alle genetische gaven en mankementen van onze ouders en voorouders.

Voor nogal wat ouders is de opvoeding van hun kinderen een worsteling. Zouden potentiële ouders niet moeten weten hoe het precies zit met elkaars genetisch materiaal? En welke problemen ze kunnen verwachten? Met gebruikmaking van de kennis opgeslagen in hun genen kunnen ze een inschatting maken over hun kwaliteiten als ouder. En over de kans op aandoeningen of problematische eigenschappen bij hun nageslacht. Die risico-inschattingen kunnen leiden tot een advies, zelfs een waarschuwing. Of tot het tijdig inschakelen van een gezinscoach of het volgen van een oudertraining.

In onze cultuur wordt het krijgen van kinderen rooskleurig voorgesteld. Maar soms is het ouderschap a hell of a job.

Maar al te vaak worden kansarme ouders opgescheept met de zwaarste opvoedingstaken. Dat was te voorspellen én te coachen geweest bij genetische voorkennis. Voordat creatie van een mensje wordt aangevangen, kan een onderzoekje naar de genen van beide ouders een eye-opener zijn.

Foei, zeggen de moraalridders van onze tijd. Bemoei je niet met de keuzevrijheid van ouders. Zelfs advies is uit den boze. Liever grijpen ze in als het kalf verdronken is. Dan gaat het zoveelste kind naar de pleegzorg omdat het bij zijn biologische ouders geen leven had. Of loeien de sirenes op weg naar het zoveelste gezinsdrama, dat de bestuurselite steevast afdoet als incident.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 21 september 2012


Geplaatst in de categorie: kinderen

3.2 met 13 stemmen 346Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
William
Datum:
22 september 2012
Email:
williamhophotmail.com
Persoonlijk denk ik dat genen dynamisch zijn. Deze genen worden pas geactiveerd als je onder de juiste omstandigheden opgroeit, want ieder kind van iemand met een afwijkend gen heeft deze genen en dez worden pas geactiveerd als de juiste omstandigheden zich voordoen. Soort van live darwinisme.
Naam:
Magister Nivardus
Datum:
21 september 2012
Wij zijn helemaal niet onze genen, mijnheer Knottnerus. U haalt de gesel van het genetisch determinisme weer van stal terwijl we allang beter weten.

Met betrekking tot genen ontgaat u kennelijk het verschil tussen een blauwdruk en een recept.Een blauwdruk is een gedetailleerde specificatie van een eindproduct, een auto,computer of een gebouw bijv.
Een kenmerk van een blauwdruk is dat hij omkeerbaar is.Geef een ingenieur een computer en hij kan de blauwdruk ervan produceren.Maar als je een banketbakker de prijswinnende taart van de concurrent laat proeven, kan hij het recept niet reconstrueren. De onderdelen van een blauwdruk en de onderdelen van het eindproduct komen stuk voor stuk met elkaar overeen.
Maar bij een recept is er geen sprake van een dergelijke nauwkeurige overeenkomst.Je kunt niet een hap uit de taart nemen en in het recept zoeken naar een woord dat dat hapje 'bepaalt'.
Alle woorden van het recept samen met alle ingrediënten vormen met elkaar de taart.

Genen lijken soms in hun gedrag op een blauwdruk en soms op een recept, het is maar waar je op let. Het is van belang om deze twee invalshoeken uit elkaar te houden.
Genen zijn digitale,tekstuele informatie die in de loop van de generaties hun harde tekstuele integriteit behouden. Chromosomen –lange reeksen genen- zijn qua vorm net lange magnetische banden. Als een stuk van een magnetische band in een cel wordt afgelezen, wordt de informatie eerst van de ene code in de andere vertaald: van de dna-code naar een verwante code die de precieze vorm van een eiwitmolecule bepaalt.Tot zover gedraagt het gen zich als een blauwdruk en is het proces echt van deterministische aard.

Echter, bij de volgende stap in het proces- de ontwikkeling van een heel lichaam en de psychologische instellingen daarvan- worden de zaken ingewikkelder en lijken ze meer op een recept. Er is zelden sprake van een simpele een-op-een correspondentie tussen bepaalde genen en ‘stukjes’lichaam. Er is eerder sprake van een afstemming tussen genen en de snelheid waarmee processen tijdens de embryonale ontwikkeling plaatsvinden.De uiteindelijke effecten op lichamen en hun gedrag zijn vaak veelsoortig en moeilijk te ontwarren.

Daarom hoeft het bezit van een bepaald gen, bijvoorbeeld het homogen, niet onherroepelijk te voorspellen dat het individu homoseksueel zal zijn.Alleen het aantonen van een gen voor homoseksualiteit laat de waarde van die waarschijnlijkheid nog volledig open.

Genen hebben geen monopolie voor determinisme. Wij zijn onze genen niet.
Naam:
Mariek
Datum:
21 september 2012
Beste Joke,
Hoewel je woordgrapje gen(iaal) is, geef je er volgens mij een ongewenste draai aan. En.....dat is nou wat hier in Nederland steeds gebeurt met elke aangedragen handreiking. Zou het niet fijn zijn als al die worstelende ouders, partners, kinderen betere handvaten kregen om met elkaar en zichzelf om te gaan. En.......vooral ook meer begrip en steun van de omgeving te ontvangen. Nee, de kant die jij ziet opdoemen is wel het laatste waar we (in ieder geval ik) op zitten te wachten. Een slimme meid/jongen is op de toekomst voorbereid. Maar nooit, nooit mag dit leiden tot jouw geschetste scenario.
Naam:
J.de Groot
Datum:
21 september 2012
Email:
joke190411hotmail.com
Ja George best goed om even over na te denken...
krijgen we straks,
Datingsite Het Gen: Gen zoekt bijpassend Gen,
T.V programma boeren-gen zoekt boeren-gen,
niks geen jong, leuk, lief, blond enz.
Gewoon een hele nieuwe wereld en nieuwe mensheid wie zal het zeggen?
Zou het veel problemen uit de wereld helpen... ?
Hummmm, even een nachtje over slapen misschien wel gen(iaal).

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)