Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het grote leed van de enkeling

Een dode 98-jarige vrouw die in haar woning werd gevonden is het slachtoffer geworden van een zeer gewelddadige beroving. Zomaar een berichtje in kleine lettertjes weggestopt in een hoekje van een krant. Dit nieuws haalde de talkshows niet. De media vonden de opstootjes in Haren veel belangrijker.

Kijk- en luistercijfers en oplages tellen. Dus kiezen de massamedia voor het beetje opschudding van een heleboel mensen in plaats van het grote leed van de enkeling.

Een vrouw van 98 woont alleen in haar huis. Door nog op zichzelf te wonen doet zij precies wat de samenleving wil: actief blijven, zowel lichamelijk als geestelijk, baas blijven over je eigen leven, zo lang mogelijk, gesteund door mantelzorg of persoonsgebonden budget. Of deze hoogbejaarde vrouw werd geholpen door buren of familie vertelt het krantenartikeltje niet. Wel dat een buurtbewoner haar dood in haar woning vond en de politie waarschuwde.

Ze hoorde gerucht in de kamer. Rimpels verdiepten zich tot op het bot van haar voorhoofd. Blauwe adertjes klopten in de doorzichtige huid onder het dunne grijze haar dat over haar slaap hing. Uit de keukenla pakte ze met trillende handen een soeplepel. Ineens stond ze oog in oog met een vreemde man. In haar eigen woonkamer. De vreemde man zag haar niet, de lepel wekte slechts zijn lachlust. De ring aan haar vinger zag-ie wel. Zuiver goud, 74 jaar geleden door wijlen haar man aan haar ringvinger geschoven. Die ring is van mij, dacht de vreemde man.

Wat doe je met een berover van een alleenstaande vrouw van 98 die ook nog eens de laagheid begaat haar te vermoorden? Vierendelen. Het eerste deel moet alle schade en smart vergoeden aan de nabestaanden en omwonenden, het tweede deel moet 98 jaar lang in de ouderenzorg goede werken plegen, het derde deel moet 98 keer 98 keer zijn eigen laffe roofmoord herbeleven maar dan in de rol van zijn slachtoffer, en het vierde deel moet 98 maal 98 maal 98 jaren branden in de hel.

Wat doe je met een samenleving die de roofmoord op een 98-jarige vrouw negeert? Wakker schudden. Zij had je overgrootmoeder kunnen zijn, of je oma, of je moeder. Bespreek het. Denk erover hoe we wandaden als deze kunnen voorkomen. Dan pas leven we samen.


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 28 september 2012


Geplaatst in de categorie: geweld

4.6 met 14 stemmen 323Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)