Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dolkstootlegende

De steeds minder gezellige lijstaanvoerder Emile Roemer sprak afgelopen weekend van een dolkstoot. De PvdA zou een dolk in de rug van de SP hebben geplaatst. Gelukkig voor zijn SP toehoorders wist Emile dat hierdoor de PvdA in de toekomst met een sterkere SP en een strijdbaarder Roemer te maken krijgt. De PvdA, en niet de VVD, blijkt de grootste vijand van de SP.

Heel fijn.

Maar heeft de PvdA wel een dolk in de rug van Roemer gestoten? Ik herinner me niet dat de PvdA op enig moment tijdens de verkiezingen onomwonden heeft beloofd uitsluitend te gaan regeren als het samen met de SP zou zijn. Ik heb zelf op de Ossemarkt in Groningen kansen op stemmen laten lopen als mensen mij vroegen of we zo’n belofte zouden afgeven. Zo niet, dan zou het betreffende PvdA-lid toch weer op de SP stemmen.

Als er al sprake is van een dolkstoot, dan eerder van dit PvdA-lid dat niet op de PvdA wil stemmen tenzij de PvdA met de SP beloofde te regeren. Maar zo voel ik het niet. Ik voelde na het gesprek met de betreffende mevrouw geen pijnlijke steek in mijn rug, ik bloedde niet, ik strompelde niet zieltogend richting het UMCG terwijl het mij zwart voor de ogen werd en ik rochelend nog om hulp vroeg. Ik groette haar vriendelijk en zocht een gesprek met iemand anders op dat plein. En zo heb ik ook Emile Roemer tijdens de campagne veel grimassen zien trekken, maar nooit zakte hij door zijn knieën, nooit keek hij verbaasd achterom naar de vriendelijk lachende Diederik Samsom die, als enige, geen enkele van zijn verkiezingsbeloftes hoeft te breken om te kunnen gaan regeren.

Ik doe geen beloften, zei Diederik Samsom, ik doe alleen mijn best om Nederland sterker en socialer te maken.

Dus Emile, beste SP: zo’n dolkstootlegende, is dat nu wel nodig? Laat je daarmee niet zien dat je eigenlijk alleen op de wereld bent om de PvdA te verslaan en niet om sociaal beleid te voeren? Geachte Emile, het is niet eens origineel. In de vorige eeuw was er in Duitsland ook een politicus die een dolkstootlegende tegen sociaaldemocraten verzon.


PS: in Noord Brabant regeert de VVD samen met het CDA en de SP.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 4 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 6 stemmen 227Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Marja Raadt
Datum:
4 oktober 2012
Email:
marjaraadthotmail.com
PvdA - SP - D66 - CDA - CU - PvdD - GL - 50+

voor een vooruitstrevend Nederland!
Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
4 oktober 2012
Email:
janrlunsinghome.nl
Beste Marja,

Natuurlijk kunnen we zeggen dat we alleen met de SP willen regeren. Maar ja, dan hebben we geen meerderheid. Links heeft nooit een meerderheid.
Rechts heeft, door de opstelling van de PVV ook geen meerderheid. Dus wat nu? Geen regering? Heb jij raad?
Naam:
Marja Raadt
Datum:
4 oktober 2012
Begaat de PvdA nu niet dezelfde strategische fout als toen met Wouter Bos door niet onverbloemd voor links te gaan? De rol van de PvdA kan zo over een paar jaar wel eens zijn uitgespeeld, Jan!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)