Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Alles van waarde

´Ze kan aardig zingen, maar het is natuurlijk geen jazz.´ Dat zei onze eigen jazzdiva Rita Reys ooit over een andere diva: Billie Holiday. Volgens mij in een radioprogramma van Hans Dulfer. Dulfer zelf heeft een broertje dood aan een dergelijke hokjesgeest. Daarom is de tenorsaxofonist als dj ook niet meer op de radio te horen. Zijn prettig gestoorde cocktail van jazz tot speedmetal en alles wat daar tussen zit gaat moeilijk samen met het formatdenken van de netmanagers van de 21-ste eeuw. Het nachtprogramma Streatbeats op radio 1 in de jaren negentig en Dulfer Jazz op BusinessNewsRadio (!) tot 2007 waren legendarische programma’s, maar te dwars voor de zenders.

Iemand die daar ook last van heeft is documentairemaker Frans Bromet. Bromet is bekend van documentaires als De Verbouwing en Buren. Hierin weet hij met de camera op de schouder en met een wat zeurderige stem mensen tot ontwapenende ontboezemingen te verleiden. Het zijn authentieke verhalen. In een van zijn laatste producties ‘Alles van waarde’ bindt hij de strijd aan met de ‘zinloze schaalvergroting’ en de almacht van de managers.

Ik zag ‘Alles van waarde’ in een klein filmhuis. Bromet was aanwezig voor een toelichting en discussie. Daar vertelde Bromet dat de netmanagers het hem ook lastig maken zijn films bij de publieke zenders te tonen. Maar de documentaire richt zich vooral op de toenemende invloed van managers op de hele samenleving. Onder de vlag van ‘stroomlijning’ en ‘efficiency’ schaalt de samenleving verder op. In de zorg, in het onderwijs, overal. ‘Sluipenderwijs’, volgens Bromet. ‘Op een dag realiseer je je dat de wereld om je heen verandert en dat je je minder en minder thuis voelt in je eigen tijd. Waarom zijn platvloersheid en domheid meer dan ooit de norm in dit land? Waarom zijn creativiteit en talent onbetekenend geworden en vervangen door lompheid en een grote bek?’

Nrcnext is het nieuwste slachtoffer van de oprukkende managerscultus. De krant moet een betere marktpositie tussen de ochtendkranten krijgen – een aantrekkelijker ‘verdienmodel’ - en ‘newsier’ worden. Om dat te bereiken moet hoofdredacteur Rob Wijnberg plaatsmaken voor een nieuwe. Die gaat geen hoofdredacteur heten maar ‘nieuwsmanager’. Het einde voor een krant die onder de filosoof Wijnberg door eigenwijs te zijn een van de belangrijkste vernieuwingen in het medialandschap van het laatste decennium is. Ondanks zijn papieren verschijningsvorm.

Heel Nederland is in de greep van de managers. En heel het omroepbestel. Heel het omroepbestel? Nee, in een klein hoekje biedt één iemand dapper weerstand. Elke maandagavond sprokkelt altsaxofonist Benjamin Herman uit alle hoeken en gaten van de Cloud de meest spannende muziek bij elkaar en slingert die de kabel op. De manager Soul & Jazz van radio 6 heeft vast al een A4-tje klaar liggen met een voorstel om ook deze laatste dissonant te verwijderen om zijn station verder te stroomlijnen. Je kunt er op wachten.

Alles van waarde is weerloos.

Schrijver: de Thuistoerist, 8 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 15 stemmen 318Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Léon
Datum:
8 oktober 2012
Je kunt er natuurlijk zo tegenaan kijken, maar het kan ook anders.

Alles van waarde komt voort uit steeds weer nieuwe onverwacht ontspringende bronnen die voor de dragers van de heersende cultuur pijnlijke waarheden aan het licht brengen. Deze bronnen blijven tot in de eeuwigheid opborrelen.

Het zou me anders wat worden met onze aardkloot.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
8 oktober 2012
Mooi pittige column, met duidelijke visie, en helder en uitdagend opgeschreven. 'Stroomlijnen' en 'opschalen' zijn helaas akelige
uitwassen van studies Bedrijfskunde.
Naam:
Marcel
Datum:
8 oktober 2012
Heel goed!

Ik citeer in dit verband Hans Verhagen:

Domoren en dromers
De grote roergangers van deze tijd,
alle rimpels met zich dragend van de levenszee,
vrezen geen verzet van de domoren van het verstand:
´wie denkt, denkt vroeg of laat wel met ons mee´.

Maar wie met onvervalste wijsheid van een ongeschoolde
en van droom en drift doortrilde hand
de hemel aansnijdt om zijn naam te kerven
in de regenbogen -
die beschouwt de gangster aan het roer als vijand.

---------------------------------
uit: 'Eeuwige vlam', 2003.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)