Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zeuren loont

We dachten ervan af te zijn. Na vijf verkiezingen in tien jaar is het wel welletjes. Niet dus. De media sturen in goede harmonie met de VVD-senatoren aan op de zesde. Komt Nederland ook eens in het Guinness book of records: Kabinet komt na twee weken ten val.

De meeste kiezers stemmen 12 september op VVD of PvdA. Deze partijen gaan met een ruim mandaat van het volk in conclaaf. Logisch dat de sociaal-democraten gaan voor inkomensnivellering en inkomensafhankelijke premies. Al decennia lang stokpaardjes van de PvdA. Er rolt een regeerakkoord uit na scherpe onderhandelingen waarin ‘men elkaar iets gunt’. Maar Rutte II staat nog niet op het bordes of de hel breekt los. De rijken voelen zich gepakt door de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Dat dankzij Rutte II de lage inkomensgroepen minder zullen lijden onder de crisis dan de hoge, interesseert de Nederlandse rijke geen bal. Dat zij, die het sinds jaar en dag goed hebben, pijn voelen in de portemonnee, dat is pas erg. Een crisis is iets voor de tv, voor Spanje en Griekenland, voor arme sloebers, maar niet voor de Wiegels, Hermansen, Nijpelsen en Bolkesteinen. Ook PvdA-ers van de oude stempel zoals Vermeend spreken schande van de nivellering. Willem zal de oude liberalen wel veel spreken in het borrelcircuit.

De Eerste Kamer ruikt de macht. Het regenteske huis van bedaagde belangenpolitiek is not amused van de plannen van Rutte II. Zelfs Geert Wilders is blij dat de Eerste Kamer nog niet is afgeschaft. Meest verrassend in deze coupsoap is toch wel het geheime een-tweetje met de media. Pauw en Witteman en het NOS journaal zijn elke dag druk in touw om de nivellering af te branden. Zeuren loont als je tot de elite behoort. Alle argumenten worden van stal gehaald, koopkrachtplaatjes uitvergroot, het volk bang gemaakt, Zijlstra en Samsom gestalkt door microfoons en camera’s. Op de dag dat Obama een historische overwinningsspeech hield opende het NOS journaal van 20 uur met… de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Zouden onze topjournalisten dan toch gefrustreerde VVD stemmers zijn? Of lobbyen ze om de korting op hun eigen dikke salarissen ongedaan te maken ten koste van een kabinetscrisis?


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 9 november 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

3.7 met 13 stemmen 282



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Eelt
Datum:
9 november 2012
Email:
a.renselaarsimpc.nl
logisch dat je nijdig wordt als je met hard werken € 60.000 verdient en dan zo verschrikkelijk wordt gepakt, dat je nauwelijks nog kunt rondkomen. Er worden meer lasten verzwaard.
De beste manier om te nivelleren is via de belasting. Mensen die meer dan € 70.000 per jaar verdienen moeten boven dat bedrag 75 % afstaan,
als dat verdeeld wordt onder de armen met een inkomen tot 20.000 euro, heeft iedereen genoeg.
Het voorstel dat op tafel ligt is ook onuitvoerbaar dan moeten de verzekeraars je inkomen opvragen. Belachelijk en schandalig.
In de winkel moet je straks ook je inkomen tonen voor je betalen kunt.
Nivelleren best! Maar niet zoals die twee baantjesjagers willen.
Naam:
Mariek
Datum:
9 november 2012
Daar zijn een paar spreekwoorden voor; 'niet verder kijken dan je neus lang is' en 'hebzucht is de wortel van alle kwaad' Wie weet er nog één?
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
9 november 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Volkomen terecht dat je de aanhang van de partij van 'hebben, halen en houden' op de hak neemt omdat ze alleen denken aan hun eigen belangen en hun eigen portemonnee. Het enige punt van kritiek op die inkomensafhankelijke zorgpremie zou kunnen zijn dat die premie niet hoger wordt voor mensen die meer dan 70.000 euro per jaar verdienen.

Onder 'vrijheid' wordt door de VVD-achterban kennelijk de vrijheid verstaan om ook in tijden van crisis koste wat kost te mogen vechten voor het behoud van hun geprivilegieerde positie. Pogingen om het inkomen van medische specialisten een paar procent te verlagen stuiten op even veel puur egoïstische woede en verontwaardiging.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)