Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De kans op pech

Eind jaren tachtig was arbeidsmarkt gedegen dichtgemetseld door een economische crisis, waardoor het niet voor de hand lag dat ik, zojuist afgestudeerd, mijn droombaan kon vinden. Ik wist ook niet precies wat ik wilde en was ook nog een heel bescheiden jongen, een man moest ik nog worden, dus dan weet je het wel. Droombanen gaan bij uitstek naar mensen die precies weten wat ze willen, talent hebben en die er keihard voor gaan.

Daniel Kahneman schrijft in ‘Thinking fast and slow’ dat succes afhankelijk is van talent en geluk en veel succes afhankelijk is van talent en veel geluk. Een mooie nuance. Meer succes is dus niet afhankelijk van harder werken, beter zijn, slimmer, maar van meer geluk.

En zo gaat dat, bedenk ik er bij, ook met het ontbreken van succes. Geen succes is het hebben van weinig talent en pech. Helemaal geen succes is weinig talent en meer pech.

Ik had dus niet zo heel veel talent en pech. Ik vond wel werk, ik werd automatiseerder, maar ik vond het werk verschrikkelijk. Als ik het geluk had gehad dat ik dat werk leuk had gevonden, zou ik nu een gelukkig mens zijn, maar nee. Ik vond het maar niks, bits en bytes verplaatsen. Ik had, zo dacht ik, wel wat beters te doen. In mijn leven.

En dat merkte ik helemaal toen ik lid werd van een politieke partij: daar is men bezig met dingen die er, zo vond ik, toe doen.

Dat is natuurlijk niet zo. Computerprogramma’s doen er verschrikkelijk toe. Ik bouwde gereedschappen voor personeelsmedewerkers die roosters moesten maken voor verplegend personeel met onregelmatige diensten. Of gereedschappen die uitrekenden hoe het met de financiën van een ziekenhuis stond. Allemaal ontzettend belangrijk, maar, ik wilde iets anders doen.

Ik ben gaan studeren en prompt toen ik was afgestudeerd, je kon er op wachten: crisis. Pech. Opnieuw is het moeilijk een baan te krijgen. Maar er zijn verschillen. Ik weet nu wat ik wil. En ik weet wat ik kan. Ik ben minder verlegen. Ik heb, op onnavolgbare wijze, meer talent verworven. Nu nog een beetje geluk en dan gaat het toch nog goed komen. Met mij.

En met die andere mensen? De mensen die nu, met weinig talent, of veel talent en pech, van hun opleidingen komen? De mensen die nu, zoals ik, vijftig plus zijn en geen tweede opleiding konden volgen? Geen nieuwe horizon hebben gevonden? Geen nieuwe kans?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 22 november 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.7 met 6 stemmen 254Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
22 november 2012
Email:
joke190411hotmail.com
Een heel groot probleem dat je aansnijdt,
zal ook niet snel een oplossing voor zijn/komen.
Maar jezelf blijven ontwikkelen is altijd mogelijk!

Graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)